Elbilstillverkarna hade hoppats på en våg av billigt litium på råvarumarknaden – som behövs till de stora laddningsbara batterierna. Men vågen uteblir.
"Våg av litium uteblir" – bristvara även 2023?
Mest läst i kategorin
Svensken Johan August Arfwedson upptäckte den explosiva metallen litium redan 1817. Då visste ingen hur viktig metallen skulle bli för det moderna hushållet och företaget 2023.
Explosiv tillväxt
För två år sedan konsumerades 3 miljarder dollar i litium – i fjol hade siffran exploderat till ungefär 30 miljarder dollar. Det motsvarar över 300 miljarder kronor, och beror både på att efterfrågan har stigit till det dubbla – på oväntat kort tid. Men det är också för att tillgången inte vuxit så snabbt som förväntat.
MISSA INTE: Värsta elpriset har vi tyvärr framför oss
Nu hoppas marknaden på lindrigare litiumpriser genom en våg av billigt råvaror under det kommande året. Men den vågen har dröjt i två år och nu ser det ut som att den uteblir helt.
Prisrallyt har tagit många på sängen, och om det slår in ser kan det få digra konsekvenser, menar batteribranschens jättar.
Det skriver nyhetssajten Bloomberg på måndagen.
Analyserna går isär
Vissa analytiker menar dock tvärt om att litiumbranschen 2023 kommer färgas av växande tillgång snarare än efterfrågan. Bland annat tror Kinas största elbilsbolag BYD Co. att vi kommer se ett globalt litiumverskott.
Flera nya gruvleveranser från Chile, Kina och Australien ska vara på ingång, vilket skulle kunna ge dem rätt i sina prognoser. det skulle innebära att tillgången på litium direkt ur marken skulle öka med mellan 22 och 42 procent det kommande året – en rasande fart.
Men skeptikerna låter sig inte imponeras:
“Jag tror verkligen inte att vi har någon anledning att tro att så många ton (litium) magiskt ska uppstå bara för att årerställa balansen i marknaden”, sade litiumhandlaren Claire Blanchelande på Trafigura Group till Bloombergs intervju, och fortsatte:
“Smärtan är inte över ännu”, säger hon.
Läs mer om batterier, litium och råvaror:
Kirunametallerna ingår i batteriet
Statsgeologen om Kiruna-fyndet
17 metaller och en doldis: ”Används till att göra laser”
Kiruna-fyndet jämförs med norska oljan
Gruvbolag backar på börsen trots jättefyndet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.