Koppar har en stor betydelse för övergången till grön energi, men det råder stor brist på den röda metallen i världen.
Larmet: Brist på koppar hotar grön omställning
Mest läst i kategorin
Tidigare i år öppnade gruvföretaget Rio Mining Group sin nya koppargruva i Gobiöknen, efter fyra långa decennier av arbete, skriver Bloomberg.
Gruvan Oyu Tolgoi, i södra Mongoliet strax norr om den kinesiska gränsen, är nyckeln till företagets ansträngningar för att minska sitt beroende av järnmalm och expandera i koppar, metallen som ligger till grund för den gröna energiomställningen.
Det är också en stor fyndighet vars företagsmässiga, politiska och tekniska utmaningar ger en glimt av den röda metallens framtid.
Dyrt och tekniskt komplicerat
När efterfrågan på koppar ökar kommer utbudet sannolikt i större utsträckning att komma från gruvor som denna på den torra stäppen och långt under jord.
Det vill säga dyra, tekniskt komplicerade, utanför traditionella kopparjurisdiktioner och i länder där regeringar svartsjukt bevakar sina naturresurser
“Det är en enorm kris”, säger Doug Kirwin, en av de tidigaste geologerna som arbetade vid fyndigheten som blev Oyu Tolgoi.
“Det finns inget sätt att vi kan leverera mängden koppar under de kommande 10 åren för att driva energiomställningen, det kommer inte att hända”.
Analytiker på Wood Mackenzie uppskattar att i en grönare värld kommer det om tio år saknas sex miljoner ton koppar, vilket motsvarar 12 nya gruvor i samma klass som Oyu Tolgoi.
Senaste nytt
Brist på koppar och gruvor
Men det finns helt enkelt inte tillräckligt med nya gruvor, än mindre tillräckligt stora.
Bloomberg NEF uppskattar att efterfrågan på koppar kommer att växa med 53 procent till 2040, men utbudet av gruvor kommer bara att stiga med 16 procent.
Världens största gruvföretag står däremot inte passiva.
Den hotande bristen på grönmetall har lett till Glencore Plc:s bud på Teck Resources Ltd, som länge brutit koppar, och guldbolaget Newmont Corps rekordbud på australiensiska Newcrest Mining Ltd, som både bryter ädelmetaller och koppar.
BHP Group Ltd har precis slutfört förvärvet av kopparproducenten Oz Minerals, dess största affär på över ett decennium.
Jätteaffärer räcker inte
Även om dessa affärer går i lås, kommer det inte minska världens brist på koppar.
Och att starta gruvdrift i en ny gruva är fortfarande både dyrt, komplicerat och tar många, många år.
Vill du läsa mer om gruvor, metaller och guld? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev.
Läs mer: “Största affären i svensk gruvhistoria”
Läs mer: Är koppar det nya guldet?