Dagens PS

Länderna som jagar guld – de köper mest

Guld köper
Centralbankerna köper guld i stora mängder i år. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 nov. 2022Publicerad: 03 nov. 2022

Som Dagens PS tidigare rapporterat köper centralbankerna stora mängder guld i år. Men vissa köper mer än andra – här är länderna som sticker ut. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turkiet är det land som kanske sticker ut mest i statistiken från World Gold Council per den sista september, med väldigt stora guldköp under 2022 på 94,6 ton. Guldet har dock inte hamnat i valutareserven utan bokförs som så kallat kassainnehav, som de sannolikt använder för att handla med i utlandet när den turkiska liran samtidigt fallit kraftigt.

Tunisien är tillsammans med Turkiet det enda land som har köpt guld varje månad under året. Efter ha rapporterat stora försäljningar under 2021 (83,8 ton) har man nu ökat guldreserven rejält igen med inköp på 78,9 ton i år.

Fotbolls-VM-aktuella Qatar är ett annat land som sticker ut, med ett inköp av 15,6 ton guld bara i juli, vilket resulterat i ett totalt innehav på 72,3 ton – en ökning av guldreserven på 36 procent. Sedan dess har man inte rapporterat varken köp eller försäljningar.

Egypten, Irak och Indien också stora köpare

Även Egypten (44,4 ton), Irak (33,9 ton bara i juni i år), Indien (31,3 ton) och Uzbekistan (28 ton) sticker också ut med höga inköp av guld i år.

Kazakhstan är det land som sålt mest i år, med en minskning på 20,9 ton.

De senaste decenniernas stora centralbanksköpare har annars varit Ryssland som köpt 1897 ton guld sedan januari 2007. Sedan invasionen av Ukraina i februari har landet dock slutat att rapportera sina innehav.

Sveriges reserv oförändrad

Sveriges guldreserv är oförändrad på 125,7 ton, vilket motsvarar 11,1 procent av valutareserven per den 31:a augusti.

ANNONS

“Länder försöker att hålla en stabil valutaportfölj och de ser guld som en viktig del av valutaportföljen för att uppnå stabilitet. Vi menar att investerare i Sverige har mycket att lära av centralbankerna, för att som privatperson också ha en del av sina tillgångar i guld ger en mer stabil utveckling över tid”, säger Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade.

Källor: World Gold Council, Bloomberg och Nordic Gold Trade

Läs även: Centralbanker köper rekordmycket guld – högsta sedan 1967

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS