Dagens PS

Kremls vedergällning på pristaket inte så drastisk

Kreml
Putins svar på oljepristaket är "vagt", anser analytiker. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022

Kreml och president Putin har kommit med ett svar på västmakternas oljepristak mot rysk sjöburen olja – det bedöms som vagt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen rapporterade Reuters att Moskva svarat på det västerländska pristaket på rysk sjöburen råolja.

G7-länderna, EU och Australien beslutade om ett pristak på 60 dollar från 5 december. EU har även tagit ett separat beslut om ett oljepristak.

Moskva svarar nu i ett publicerat dekret. I det förbjuds leverans av råolja och oljeprodukter från tidigast 1 februari till länder som följer taket.

Det gäller i fem månader till 1 juli 2023, men datumet för förbudet mot oljeprodukter kommer att bestämmas av den ryska regeringen och kan alltså vara efter den 1 februari.

Putin bestämmer hur beslutet i Kreml ska tillämpas

Putin har genom en klausul möjlighet att upphäva beslutet i “speciella fall”, skriver Reuters.

Det vänder sig mot nationer som Ryssland anser ägnar sig åt “handlingar som är ovänliga” och är särskilt riktat mot USA.

Bloomberg skriver att det ryska exportförbudet av råolja och raffinerade produkter inte är så kraftfullt som väntat:
“Moskva höll tillbaka från de mest drastiska vedergällningsåtgärderna som ytterligare kunde ha stört den globala oljeförsörjningen”, framgår det.

Kreml har exempelvis inte fastställt ett minimipris för sin olja, det förbjuder heller inte specifikt länder för att köpa oljan utan detta nämns bara i mer svepande ordalag, konstaterar nyhetsbyrån och uppger att rysk råolja som fraktas med tankfartyg redan handlas under 60 dollar per fat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Analytiker: “Dekretet är vagt”

Det innebär, skriver Bloomberg, att oljehandeln kan fortsätta trots pristaket och det ryska dekretet.

“Dekretet är för vagt”, säger Viktor Katona, analytiker på Kpler, till Bloomberg och slår fast att det “inkluderar inte någon av Rysslands signalerade motåtgärder, som att sätta en minimal prisskillnad”.

Det ryska svaret på oljepristaket fungerar mest som ett ramdokument, konstaterar han.

Samtidigt har pristaket som västländerna bestämt fått kritik för att vara särskilt effektfullt.

Ryssarna säljer redan sin olja till samma pris

Det syftar till att begränsa Rysslands möjligheter att finansiera kriget i Ukraina genom oljeintäkter, men som nämnts säljs redan rysk råolja på ungefär samma prisnivåer som taket.

Den ryske premiärministern Alexander Novak har dock flaggat för att landets oljeproduktion kan falla med 500 000-700 000 fat om dagen i början av nästa år, vilket uppges motsvarar cirka 5-6 procent av den nuvarande produktionen.

“Vi kommer att försöka hitta någon gemensam grund med våra motsvarigheter för att förhindra sådana risker”, sade Novak i fredags.

ANNONS

Enligt branschstatistik som nyhetsbyrån tagit del av uppgick Rysslands dagliga oljeproduktion till i genomsnitt 10,9 miljoner fat olja förra månaden, den högsta siffran på åtta månader. Förväntan är att helårsproduktionen av rysk olja växer.

Läs mer: Experter: “Rysslands ekonomi vissnar”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]