Dagens PS

Kopparpriset visar vägen för den globala ekonomin

Råvaror
Frågan är vad som händer med tillgången och priset på koppar framöver.(Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 juli 2023Publicerad: 10 juli 2023

Kopparpriset är på väg ner efter tidigare uppgångar där det kan vara en indikator på var den globala ekonomin är på väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kopparprisets tidigare uppgångar ser ut att ha avtagit, där toppen nåddes förra mars med 10 700 dollar per ton. Nu är det nere på 8 300 dollar per ton, skriver The Economist.

Kopparpriset kan bana vägen för ekonomin

Investerare ser heller inte någon prisuppgång framför sig. Istället kan den nedåtgående trenden i priset vara en indikator på hälsan för den globala ekonomin, där kopparpriset ofta går under namnet “Dr Koppar”.

Kina som står för över hälften av kopparbehovet halkar redan efter, och har inte visat den förväntade uppgången efter pandemin som många hade hoppats på. Samtidigt börjar inflationen och högre räntor bita sig fast i många ekominier i väst – med lägre tillväxt som följd.

Samtidigt är det dock mycket som pekar på att kopparefterfrågan kommer öka framöver, bland annat sedan elbilsförsäljningen skjuter i höjden, med bilar som kräver mer koppar än konventionella bilar. Det kan till och med bli en brist på koppar eftersom många gruvor inte längre hittar högkvalitativ koppar och det råder brist på nya gruvor.

Kan använda alternativ

Det kan bli så att fler bolag hittar alternativ till koppar beroende på hur tillgången och priset ser ut framöver, där till exempel vissa elbilstillverkare redan har börjat använda aluminium istället.

Läs även: Larmet: Brist på koppar hotar grön omställning

Läs även: Är koppar det nya guldet?

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]