Dagens PS

Kolpriserna rekordhöga i år – kämpigt för Kina

Kolpriserna
Prishöjningen på kol överträffar allt annat i år (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 juli 2021Publicerad: 23 juli 2021

En av världens minst omtyckta råvaror är också en av de som presterar bäst som tillgång – kolpriserna är rekordhöga. Det är kämpigt för Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Sedan årets början har priset på högenergi-kol från Australien ökat med 80 procent till ett pris av 146 dollar per ton. Det australienska kolet fungerar som riktmärke för den stora asiatiska marknaden. Priset är det högsta på ett decennium, skriver Financial Times.

Även den sydafrikanska motsvarigheten har ökat rejält och är på den högsta nivån på tio år, med en uppgång på 44 procent. Det gör kolet till den bäst presterande tillgångsklassen, bara brent-oljan är på samma nivåer då den också är upp 44 procent.

Fastighetsmarknaden och finansaktier brukar lyftas fram för sina rejäla uppgångar men de är upp 28 respektive 25 procent, betydligt lägre uppgångar än kolpriserna har haft.

Kina köper allt de kan

Prisuppgången beror på en hög efterfrågan i samband med återhämtningen från pandemin. Förnybara källor till elektricitet som vind och solkraft växer rejält – men det gör också efterfrågan på el. Fossila bränslen fyller luckan.

Kolkraftens ställning är stark i bland annat Kina och Indien, de länderna i världen som har störst befolkning. Särskilt Kina köper just nu så mycket kol de bara kan.

“Prisökningarna har främst drivits av en stark efterfrågan från Kina, där kinesiska köpare är villiga att säkra material till höga priser”, säger Dmitry Popov, senior analytiker av termiskt kol på konsultbolaget CRU.

Plågad kinesisk elmarknad

Den kinesiska elmarknaden är plågad av bland annat en torka som slog ut vattenkraften i den södra delen av landet. Det gör beroendet av kolkraft starkare – samtidigt har den inhemska produktionen av kol haft problem och man har haft svårt att köpa utomlands på grund av ett handelsförbud med Australien och stora regnoväder i Indonesien.

ANNONS

”Jag har aldrig sett Kina under denna typ av press förut. Vattenkraften nere, lokal produktion har det kämpigt och viktiga importalternativ finns bara inte där”, säger Tom Price, chef för råvarustrategi på Liberum till Financial Times.

Läs mer: Kolkraften har ökat under pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]