Forskare i Tyskland har hittat en metod för att omvandla koldioxid till etanol genom att använda koppar och kobolt, vilket de skrivit om i ACS Catalysis.
Koldioxid till etanol – forskare har hittat ny metod
Mest läst i kategorin
Koldioxidinfångning är en metod som ofta förs fram som en potentiell väg ur klimatkrisen. Men det är fortfarande svårt att fånga in koldioxid på ett effektivt sätt, och även om det går så kvarstår frågan – vad man ska göra med den?
Elektrokemisk process
För den senare frågan har forskare på Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) nu utvecklat en metod för att omvandla koldioxid till etanol, som kan användas industriellt och som bränsle.
“Vi kan ta bort växthusgasen CO₂ från miljön och återinföra den i ett hållbart kolkretslopp”, säger medförfattaren professor Carsten Streb, kemist vid Johannes Gutenberg University Mainz, Tyskland.
Det rör sig om en elektrokemisk process där kobolten bryter sönder koldioxiden till kolmonoxid, som sedan reagerar med koppar och bildar etanol.
“För att uppnå detta behöver vi lämpliga katalysatorer som kan denna omvandling med hög selektivitet så att vi får ett högt utbyte av den önskade produkten, som – i vårt fall – är etanol”, säger professor Carsten Streb.
Bästa resultatet hittills
För närvarande är processens selektivitet 80 procent – det vill säga att 80 procent av utgångsmaterialet omvandlas till etanol – det bästa resultat som hittills uppnåtts inom forskning, enligt Green Car Congress. Forskarna jobbar på att höja selektiviteten till 90-95 procent.
Läs även: Nordsjön kan bli ett “lagringsläger” för koldioxid (Dagens PS)
Läs även: Så blir bensinbilen nästan helt fossilfri (Dagens PS)
Läs även: Biljättens chef om grön omställning: “Ett maraton” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.