Dagens PS

Kinas stora guldfynd – bluff i smutsigt maktspel?

Kinas guldfynd
Är Kinas guldfynd en bluff? Det misstänker i alla fall flera guldexperter som synat Kinas uppgifter. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Kina påstod nyligen att man gjort världens största guldfynd, en nyhet som snabbt fick uppmärksamhet internationellt och skapade rubriker om Kinas till synes oövervinneliga resursreserver. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men flera experter inom guld uttrycker sitt tvivel kring uppgifterna om Kinas guldfynd och menar att det verkar vara kraftigt överdrivet.

Michel Rufli, vd på Nordic Goldtrade, är en av personerna som uttrycker sin skepticism:

“Att man hittat en fyndighet i Kina är jag helt övertygad om, det finns guld i provinsen som det rör sig om. Men det står ingenstans hur man har kommit fram till att det skulle vara 1000 ton guld där eller hur lätt guldet är att bryta, det pratas bara om borrprover och 3D-modeller, men få detaljer har presenterats.” 

Hur mycket guld har Kina egentligen hittat och varför skulle de ljuga om detta? (Kollage: Canva)

Tekniska och ekonomiska hinder kring guldfynd

Rufli pekar också på andra tekniska och ekonomiska hinder med fyndet:

“Fyndigheten har hittats på mellan 2 000 till 3 000 meters djup, det är oerhört djupt och det kommer att vara oerhört dyrt att gräva fram guldet. Det står inget om hur lång tid som kommer att krävas innan den stora mängden är extraherad heller – min bedömning är att det skulle kunna ta upp emot 40 år, om uppgifterna ens stämmer, det vill säga.”

Kina: Vi har gjort världens största guldfynd

Det rör sig enligt uppgift från Kina om en guldfyndighet värd en bit över motsvarande 870 miljarder kronor som skulle ge mer än 1 000 ton guld.

Skepticismen kring fyndets omfattning förstärks ytterligare av den påstådda guldhalten. Rufli kommenterar: 

ANNONS

“Jag har aldrig hört talats om en fyndighet på 138 gram guld per ton förut, i de bästa gruvorna i världen brukar man prata om kanske 10 gram guld per ton annars. Det låter osannolikt.” 

ANNONS

Senaste nytt

Var ligger sanningen?

I intervjuer med råvaruanalytiker och experter inom gruvnäringen pekar flera på de tekniska utmaningarna med att värdera sådana fynd. Guldreserver behöver inte bara kvantifieras utan också utvärderas efter kvalitet och utvinningsbarhet, vilket är avgörande för att bedöma ett fynds värde.

John Reade, marknadsstrateg på World Gold Council, kommenterade också de tekniska aspekterna i fyndet: 

“Även om den större föreslagna resursen på 1000 ton skulle bevisas och en större gruva utvecklas, verkar det osannolikt att produktionen skulle överstiga 30 ton – ungefär 1 miljon uns – per år. Detta skulle vara en imponerande gruva, men ändå liten jämfört med den globala årliga guldproduktionen på cirka 3 600 ton.”

En ytterligare aspekt som måste beaktas är fyndets betydelse för Kinas guldreserver i stort. Kinas guldreserver uppgår i dag till cirka 2 200 ton, vilket innebär att det påstådda fyndet skulle öka reserverna med nära 50 procent. 

En sådan ökning skulle vara en viktig pusselbit i Kinas valutaspel, där landet vill underminera dollarns dominans och stärka sin egen valuta. Om fyndet verkligen existerar i den omfattning som påstås skulle det potentiellt kunna ge Kina ett stort ekonomiskt och politiskt försprång.

Guldfynd präglat av ekonomiska och politiska motiv

Kinas rapportering om guldreserver passar väl in i deras politiska narrativ om tillgång på resurser och ekonomisk makt. 

ANNONS

Michel Rufli jämför situationen med Ugandas påstådda guldfyndighet från 2022:

“2022 släppte Uganda en otrolig guldfyndighet som snabbt genomskådades som en bluff – skulle Kina har gjort en liknande bluff så har de åtminstone gjort den lite mer sannolik. Jag säger inte att det är en bluff, för det vet jag inte, men frågan är hur de har kommit fram till de här siffrorna. Det verkar osannolikt.”

Genom att överdriva fyndens omfattning kan Kina söka påverka råvarumarknader och skapa en bild av självförsörjning och rikedom. Samtidigt finns det risker med att sprida överdrivna uppgifter – förtroendet för Kinas uppgifter på den globala råvarumarknaden kan urholkas om det visar sig att fynden inte är så storslagna som det sägs.

Den kommande intervjun med en gruvexpert kan bringa mer klarhet i vad som egentligen ligger bakom Kinas påståenden. Är det ren propaganda, eller finns det en reell chans att vi står inför ett gigantiskt guldfynd? Framtiden får avslöja sanningen.

Läs även: Östeuropas guldfeber – bunkrar för kriser och konflikter. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Aktier

Investor populär även bland miljonärerna

08 jan. 2025
ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]