Dagens PS

Kinas guldförbud styr om folkets pengar till statliga ETF:er 

Kinas guldförbud
För kineser som vill köpa guld finns fortfarande ett smidigt alternativ – som råkar säkerställa att pengarna stannar i det kinesiska finansiella systemet. (Kollage: AP / TT / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 dec. 2024Publicerad: 05 dec. 2024

Den senaste tidens guldförbud, som försvårar köp av fysiskt guld i Kina, har väckt frågor om landets motiv och strategi. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Michel Rufli, vd för Nordic Goldtrade, är detta ett sätt för Kina att få kinesernas pengar att stanna inom landets ekonomiska system. Det nya förbudet har drivit många kineser till att istället köpa guld-ETF:er, vilket innebär att kapitalet förblir inom landet snarare än att investeras utomlands.

“Jag anser att Kinas guldförbud är en del av ett politiskt spel. Kina har som alltid väldigt höga insatser när de spelar, men det är oerhört svårt att verifiera deras påståenden. Vad har de egentligen gjort och hur har de gjort det?” säger Michel Rufli.

Michel Rufli
Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade. (Foto: Press)

Läs mer: Kina förbjuder köp av fysiskt guld. Dagens PS

Fler köper guld-ETF:er

Guld-ETF:er har traditionellt inte varit särskilt stora i Asien, men situationen har förändrats dramatiskt under 2024.

“Tidigare har guld-ETF:er inte varit någon stor grej i Asien, men i år har det ökat väldigt mycket. Bara i Kina har man genomfört investeringar i guld-ETF:er motsvarande 45 ton guld – 2024. Det är väldigt mycket även jämfört med andra delar av världen,” förklarar Rufli.

Förbudet mot köp av fysiskt guld har resulterat i att fler kineser investerar i dessa börshandlade fonder, vilka ofta är uppsatta av Kinas banker. 

“Genom att förbjuda köp av fysiskt guld så styr man handeln till ETF:er när många kineser vill äga guld. Vad händer då? Jo, då stannar pengarna i landet,” konstaterar Rufli.

ANNONS

De stora bankerna i Kina, som har starka kopplingar till staten, är de som får utfärda guld-ETF:erna. Folkets guldpengar stannar på så vis hos den kinesiska statens.

Fakta: Vad är en guld-ETF?

En guld-ETF (Exchange Traded Fund) är en börshandlad fond som gör det möjligt för investerare att köpa och sälja andelar som representerar ett specifikt värde av guld, utan att behöva äga fysiskt guld. Guld-ETF:er följer prisutvecklingen på guld och erbjuder ett enkelt sätt att investera i guld som en råvara.

Eftersom andelarna handlas på börsen, kan investerare snabbt köpa eller sälja sin investering precis som med aktier. Dessa ETF:er ger också fördelen att man slipper kostnader och logistiska utmaningar som är förknippade med att förvara fysiskt guld.

Källa: Investopedia, CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Guldförbud för minskat dollarberoende?

Rufli tror också att den kinesiska staten har bredare ekonomiska syften bakom sitt beslut. Kina sitter på stora mängder amerikanska dollar men ser möjligen den nya guldpolitiken som ett sätt att minska sitt innehav. 

“Kinesiska staten äger väldigt mycket dollar, men vill kanske inte ha fullt så mycket dollar. Hur ska de göra då? Genom att köpa in ETF:er genom bankerna, som man sen säljer vidare till marknaden som inte längre får köpa fysiskt guld, har man fått kineser att investera i guld utan att pengarna försvinner ur systemet – samtidigt som man kunnat dra ner på dollar.”

Förbudet att köpa fysiskt guld framstår därmed som en del i en större strategi för att stärka den kinesiska ekonomins självständighet och minska beroendet av västerländsk valuta. Michel Rufli ser detta som ännu ett exempel på hur Kinas politiska och ekonomiska intressen sammanflätas för att styra kapitalflödena i landet.

Läs mer: Expert: Priset på guld slår nytt rekord. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]