Kina sätter exportkontroller på kritiska mineraler på en marknad som de dominerar. Plan B för oss? Det finns ingen.
Kinas exportkontroller sätter skräck i branschen för mineraler
Mest läst i kategorin
Kinas handelsministerium meddelade på torsdagen att exportkontroller av antimon skulle träda i kraft den 15 september.
“Ganska konfronterande”
Antimon är ett halvmetalliskt grundämne som används bland annat i kulor, kärnvapenproduktion och blybatterier. Det kan också stärka andra metaller. Kina stod för 48 procent av världens produktion av antimon förra året.
“För tre månader sedan kunde ingen ha trott att de skulle ha gjort det här. Det är ganska konfronterande i det avseendet”, säger Lewis Black, vd på Kanada-baserade Almonty Industries till CNBC.
“Jag kan inte förklara detta drag och jag tror att det var det som skrämde många människor i den här sektorn, mina kunder, och de har inte en plan B, vilket Kina är mycket medvetet om. Det har inte funnits en på 30 år”.
Sedan tidigare har president Xi Jinpings regering infört exportkontroller på grafit, germanium och gallium – metaller som används i tillverkning av halvledarchip, en teknologi där USA infört egna restriktioner mot Kina.
Volfram nästa?
Det som sätter mest skräck i branschen är det snart kan komma mera kring fler metaller där “volfram är förmodligen av den högsta ekonomiska betydelsen”, enligt Tony Adock, verkställande ordförande för Tungsten Metals Group.
Volfram (tungsten på engelska) används också i produktion av halvledarchip, men framför allt är det en av de viktigaste metallerna i försvarsindustrin.
“Under en situation där det är lite av en kapplöpning för att säkra metaller om det skulle uppstå någon form av spänningar, ärligt talat talar vi om Sydkinesiska havet eller Taiwan, och då vill du ha så mycket volfram som du kan”, säger Christopher Ecclestone, gruvstrateg på Hallgarten & Company till CNBC.
“Men du vill också att folk på andra sidan ska ha så lite volfram som du kan se till.”
Läs även: Gruvboom väntar? Sveriges mest historiska gruvor kan återuppstå (Dagens PS)
Läs även: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)
Läs även: Sverige stoppar EU:s gröna gruvor: “Dubbelmoral” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.