Dagens PS

Kina förbjuder köp av fysiskt guld

Guld förbjuds
Kinesiska banker förhindrar sina kunder från att köpa fysiskt guld. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 02 dec. 2024Publicerad: 02 dec. 2024

Samtidigt som den kinesiska centralbanken köper stora mängder guld ska man nu försvåra för privatpersoner som vill investera i fysiskt guld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har nyligen tagit ett drastiskt beslut som kan skaka om den globala guldmarknaden. De största kinesiska bankerna har börjat blockera sina kunder från att investera i fysiska guldprodukter.

Enligt rapporter från Kitco har flera stora banker, inklusive Industrial and Commercial Bank of China och China Construction Bank, infört restriktioner som gör det omöjligt för kunder att köpa fysiskt guld genom deras tjänster.

Förbudet omfattar bland annat guldmynt och guldtackor, vilket innebär att vanliga kinesiska investerare nu förlorar en av de traditionella möjligheterna att skydda sina besparingar mot ekonomisk osäkerhet.

Nu blir det krångligt för kinesiska investerare som vill lägga vantarna på fysiskt guld. (Bild: Canva)

Ett strategiskt drag eller en tillfällig åtgärd?

Kinas centralbank, People’s Bank of China, har ännu inte gett någon officiell förklaring till de nya restriktionerna. Analytiker spekulerar i att beslutet kan vara ett sätt att kontrollera utflödet av kapital och minska efterfrågan på guld som en säkring mot en försvagad yuan. 

Ett ökat intresse för guld har tidigare satt press på Kinas valutamarknad, och detta drag kan vara ett försök att stabilisera situationen.

En annan möjlig förklaring är att kinesiska myndigheter vill styra medborgarnas investeringar till andra områden som anses mer gynnsamma för den nationella ekonomin. Genom att begränsa tillgången till fysiskt guld hoppas man kanske att pengar istället ska flöda till aktier eller fastigheter, vilket skulle kunna ge bättre stöd till den inhemska ekonomin.

Läs även: Östeuropas guldfeber – bunkrar för kriser och konflikter. Realtid

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Globala konsekvenser för guld

Kinas beslut kan få betydande konsekvenser för den globala guldmarknaden. Som världens största konsument av guld har Kina en stor inverkan på prisutvecklingen. 

Om efterfrågan från kinesiska konsumenter minskar kan det pressa ner guldpriset internationellt. Samtidigt kan det också skapa osäkerhet bland investerare, särskilt de som ser guld som en säker tillflyktsort i tider av ekonomisk oro.

Detta förbud väcker också frågor om hur andra länder kan komma att agera. Om Kina lyckas stabilisera sin valuta och ekonomin genom dessa åtgärder, finns det en risk att andra nationer kan följa efter med liknande restriktioner. Det skulle i så fall förändra dynamiken på den globala marknaden för ädelmetaller och skapa ett nytt landskap för investerare att navigera.

Stort guldfynd i Kina – en paradoxal utveckling

Samtidigt som kinesiska banker begränsar privatpersoners möjligheter att investera i fysiskt guld, har Kina gjort ett betydande guldfynd. I Hunanprovinsen har en fyndighet upptäckts som uppskattas innehålla över 1 000 ton guld, med ett värde på cirka 870 miljarder kronor.

Denna utveckling kan påverka både den inhemska och globala guldmarknaden, särskilt i ljuset av de nya restriktionerna för privata guldinvesteringar i Kina. Frågan blir nu hur dessa parallella händelser – restriktionerna och det enorma guldfyndet – kommer att påverka Kinas roll på den globala guldmarknaden framöver.

Läs mer: Falsk honung tar över – biodlare hoppar av. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]