Dagens PS

Kalla kårar – Ryssland och Kina satsar på Arktis

Ryssland och Kina satsar på Arktis
Ryssland och Kina ska göra gemensam sak av sina satsningar runt Arktis. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 29 nov. 2024Publicerad: 29 nov. 2024

Två av västvärldens tydligaste rivaler – Ryssland och Kina – går ihop i en stor satsning på Arktis. Vad vill de få ut av den kyliga regionen kring Nordpolen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Västs sanktioner har banat väg för ett fördjupat samarbete mellan Ryssland och Kina, som nu hittat nya former. De båda länderna utvecklar sina satsningar på Arktis tillsammans.

Gemensamma rysk-kinesiska satsningar har ökat kraftigt de senaste åren, bland annat genom 30-åriga gasavtal som ska förse hundratals miljoner kinesiska hem med flytande naturgas, gemensamma militärövningar och stärkt handel.

Rysslands beroende, Kinas vinst – energiavtalens höga pris

Goda relationer i öst – eller en stormakt som utnyttjar ett annat lands prekära situation? De stora energiavtalen mellan Kina och Ryssland berättigar frågan.

Skilda intressen – gemensam satsning

För Ryssland innebär samarbetet med Kina en möjlighet att motverka effekterna av västerländska sanktioner och diversifiera sina ekonomiska partners.

Kina, å sin sida, ser Arktis som en nyckelregion för att säkra energitillgångar och minska beroendet av traditionella sjöfartsleder som Suezkanalen och Malackasundet. Denna strategi har lett till investeringar i arktisk infrastruktur och gemensamma projekt för att utveckla regionens resurser, rapporterar Oilprice.com.

Vad har hänt?

Kina och Ryssland fördjupar sitt samarbete inom energiutvinning i Arktis, en region rik på naturresurser och strategiskt viktig för globala handelsvägar.

Detta partnerskap, som inkluderar projekt som Yamal LNG och Arctic LNG 2, syftar till att utnyttja Arktis energipotential och utveckla den Norra sjörutten som en del av Kinas Belt and Road Initiative.

Källa: Oilprice

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kina vill stärka global position

Trots det ökade samarbetet finns det underliggande spänningar och olika motiv mellan länderna. Kina strävar efter att etablera sig som en “nära-arktisk stat” och öka sitt inflytande i regionen, medan Ryssland traditionellt har motsatt sig utomstående aktörers engagemang i Arktis.

ANNONS

Dynamiken skapar en komplex relation där båda länderna balanserar sina egna intressen med behovet av samarbete.

Ryssland flyttar fram positionerna

Samtidigt har Rysslands militära närvaro i Arktis ökat, vilket väcker oro bland andra arktiska nationer och Nato. Kinas roll i regionen är främst ekonomisk, men det gradvisa stärkandet av det rysk-kinesiska samarbetet kan få säkerhetspolitiska konsekvenser.

Det är därför avgörande för internationella aktörer att noga övervaka utvecklingen och dess inverkan på den geopolitiska balansen i Arktis.

Medan båda nationerna strävar efter att dra nytta av Arktis resurser och strategiska läge, måste de navigera genom komplexa geopolitiska och miljömässiga utmaningar för att uppnå sina egna mål.

Läs även: Trumps tullhot möter kraftigt motstånd: “Förödande”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]