Det där morgonkaffet som vi är så vana vid kan snart bli en lyxvara. Priset på kaffe fortsätter upp och läget ser inte ut att bli bättre nästa år – snarare tvärtom.
Kaffe kan snart vara en lyxvara
Mest läst i kategorin
Det är svängningarna i klimatet eller vädret, beroende på hur man vill lägga fram det, som ställer till oreda inom kaffindustrin.
Problem i kaffeproducerande länder
En utbredd torka i Brasilien – världens största kaffeproducent – har redan lett till stigande kaffepriser, och en rad liknande problem har setts till i andra länder som Vietnam.
Nu frågar sig industrin var det hela ska sluta, och vem som får betala för kalaset?
Senaste nytt
Kaffe – ny lyxvara
Det lär i slutändan hamna på konsumenten, vare sig det gäller det hembryggda kaffet på morgonkvisten, eller koppen på det lokala kaféet.
Kaffe kan snart bli den nya lyxvaran.
Redan tidigare i år visade siffror från International Coffee Organization att kaffepriserna hade nått en 13-årig högsta nivå.
Det är samtliga led som tar smällen, där prishöjningarna nu slår igenom i hela leverantörskedjan.
På råvarubörsen har priserna rusat ännu mer, där har de inte varit så höga sedan 1977, enligt tyska Tagesschau.
Brist på kaffe
Det råder för tillfället brist på kaffe – vilket givetvis leder till de höga priserna. En som upplever det i vardagen är tyska Corinna Pape som driver ett rosteri nära staden Karlsruhe i Tyskland, som har rostat kaffe traditionellt sedan 1932.
Hon beskriver situationen som “dramatisk” där samtliga mellanhänder kämpar för att överleva ekonomiskt.
“Tidigare hade vi långsiktiga kontrakt med handlarna, men nu måste vi köpa månad efter månad eftersom deras lager också är tomma,” säger hon.
Mellanhänder försvinner
Som ett resultat kommer många mellanhänder försvinna längs vägen, och personer som Corinna Pape kommer antagligen handla direkt med råvarubörserna framöver.
Förutom att översvämningar, torka och ett generellt volatilt klimat förstör kaffebönorna kan all skuld inte läggas där, utan det handlar även om att lönerna är på väg upp i de producerande länderna, inom samtliga led.
Det gör att prislappen blir saftigare för konsumenten.
Vi får helt enkelt vänja oss vid högre priser menar kaffeexperten Steffen Schwarz som pekar på att priserna tidigare var “löjligt låga”.
Vill betala för bra kvalitet
Samtidigt öppnar det en möjlighet för små rosterier som kan erbjuda konsumenterna bra kvalitet, där priserna hos rosterierna inte ser ut att öka lika mycket som i övrigt.
Steffen Schwarz uppger att många kunder redan säger att de hellre betalar “lite mer än tidigare, men får bra kvalitet i utbyte.”
Läs även:
Bevisat: Kaffe är bra för magen. Dagens PS
Nestlé kryper till korset: “Gick lite för långt”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.