Dagens PS

Japansk ilska mot blockering av bud på U.S. Steel

USS
U.S. Steels fabrik Mon Valley Works Clairton. (Foto: Gene J. Puskar/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Presidentkandidaterna i USA vill blockera ett bud på U.S. Steel. Det får Japan att känna sig “förrådda”, menar en ekonom med koppling till den japanska centralbanken.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterade om i april så accepterade amerikanska U.S. Steel ett bud på 14,9 miljarder dollar för bolaget från japanska Nippon Steel som skulle innebära en sammanslagning av stålbolagen.

Nej från presidentkandidaterna

Sedan kom politiken in i bilden, och det har varit högst oklart om det blir någon affär, och så är det fortfarande.

Både president Joe Biden och förre presidenten Donald Trump har varit motståndare till affären då de vill ha kvar det historiska bolaget U.S. Steel i amerikansk ägo.

Den linjen har dock också visat sig vara problematisk, då USA:s allierade påminner landet om att USA är en stor förespråkare av utländska investeringar i nästan alla andra fall än just detta. Särskilt japanerna vill ha klargöranden om det betyder att spelplanen förändrats ifall USA stoppar U.S. Steel-affären.

ANNONS

Senaste nytt

Facket också emot affären

Det starka fackförbundet United Steel Workers (USW) är också emot affären även om många arbetare gillar affären då de tror det ökar chanserna att få behålla jobbet.

Mycket av U.S. Steels verksamhet finns i Pennsylvania – en kritisk stat i presidentvalet. Så frågan är minst sagt en het potatis politiskt.

“Ur ett pragmatiskt politiskt perspektiv kan det vara vettigt för USA:s regering att inte tillåta denna affär att genomföras, särskilt i detta skede av valcykeln. Men de måste vara ärliga mot sina allierade och partners varför så är fallet”, säger Bauerle Danzman på Atlantic Council som specialiserar sig på U.S. Committee on Foreign Investment in the U.S (CFIUS) till Japan Times.

ANNONS

Det senaste budet från Vita Huset är att beslutet skjuts upp då CFIUS ännu inte lämnat någon rapport om affären. Antagligen skjuts det upp tills efter valet, rapporterar Washington Post. Joe Biden har inte ändrat sin position, men skyndar sig inte heller för att blockera budet.

Japan ska också välja ny ledare

Även i Japan pågår en kamp om vem som blir landets nästa ledare. Den tidigare miljöministern Shinjiro Koizumi är son till en tidigare premiärminister och ses just nu som den ledande kandidaten i maktpartiet Liberaldemokraterna, skriver Reuters, och han vill se ett samarbete kring stål mellan USA och Japan.

“Om Kina, som producerar billigt stål utan förnybar eller ren energi, översvämmar den globala marknaden, kommer det att påverka oss mest negativt, de demokratiska länderna som följer rättvisa marknadsregler.”

“Vi är också mitt uppe i val, precis som USA, och under val kan olika idéer dyka upp. Att överreagera på var och en av dessa skulle, enligt min uppfattning, ifrågasätta det diplomatiska omdömet”, säger Shinjiro Koizumi.

Hans linje är något nedtonad för att inte reta upp amerikanerna för mycket, menar analytiker.

“I verkligheten tror jag att Japan är ganska frustrerat. Det är som om deras allierade, trots allt samarbete, förråder dem”, säger Takahide Kiuchi, ekonom vid Nomura Research Institute och tidigare medlem av Bank of Japans policystyrelse till Japan Times.

Läs även: Japansk ståljätte köper amerikansk konkurrent (Dagens PS)

Läs även: Gardell om grönt stål: Slöseri med skattepengar (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Ingen affär? Vill ha betalt ändå (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]