Överväger du en investering i guld för att ta skydd från en osäker marknad? Då är du inte ensam. Men experter rekommenderar bara en mindre andel guld.
Investeringschef: Så mycket guld i våra portföljer
Mest läst i kategorin
Guld förknippas ibland med fanatiska investerare och preppers, men som Sebastian Lyon, investeringschef för Troy Asset Management, beskriver i Money Week är det centralbankerna som köper mest guld.
Centralbankernas skifte började när Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022. Flera länder oroade sig över att dollarn användes allt för mycket som ett maktmedel.
Ryska tillgångar i dollar konfiskerades som en del av de internationella sanktionerna, vilket fick centralbankerna att börja diversifiera sina reserver bort från dollarn – och istället köpa guld.
Centralbankernas köp ändrade allt
Det här förändrade dynamiken på guldmarknaden. Tidigare fanns det en uppfattning att man inte borde investera i guld eftersom det är en tillgång utan avkastning, och att det var mer fördelaktigt att placera kapitalet i räntebärande tillgångar i takt med stigande räntor – en åsikt bland annat Warren Buffett är berömd för att sprida.
Men när centralbanker började köpa guld till sina reserver kom en ny, stark aktör in på marknaden, och de tenderar att hålla guldet långsiktigt, säger Lyon till Money Week.
Efter en stark uppgång spekuleras det nu om guldmarknaden är på väg in i en bubbla. Lyon avfärdar dock detta. “Under hela perioden som centralbankerna har köpt, har västerländska investerare sålt. Så tanken på en massiv bubbla är kanske överdriven,” menar han.
Mellan 8-12 procent guld
Troy Asset Management har hållit guld i ungefär två decennier som en metod för riskspridning. Den typiska andelen guld i deras portföljer ligger mellan 8 och 12 procent.
I år har de tagit hem en del av vinsterna för att inte överstiga den nivån. “Vi låter inte guldet springa iväg. Vi håller det på 12 procent,” säger Lyon.
Läs även: USA-valet: Riksbanken kan tvingas hålla räntan högre. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.