Är kärnkraft vägen bort från fossila bränslen? Det tror i alla fall många investerare. Just nu går priserna upp ordentligt på den eftertraktade råvaran uran.
Investerare får priserna på uran att stiga kraftigt
Länge sjönk uranpriserna mot botten. Olyckan i Fukushima i Japan gjorde kärnkraften impopulär i flera år.
Att uran är nu på väg tillbaka som attraktiv råvara har framför allt med klimatkrisen att göra. När kol och olja blir alltmer politiskt omöjligt och andra gröna energislag inte kan ersätta fossilindustrin är det många som antar att kärnkraften får en ökad betydelse.
Fram till 2030 spår World Nuclear Association att investeringarna kommer att växa med 27 procent, enligt Financial Times.
Just nu rusar priserna när olika bolag tävlar om att köpa upp den attraktiva råvaran.
Kärnkraftsbolag tävlar om uranfyndigheterna med de finansiella organisationerna. som spekulerar i kraftigt höjda priser.
Det är framför allt det nyligen lanserade kanadensiska investmentbolaget Sprott som ligger bakom den senaste prisutvecklingen.
Sprott Physical Uranium Trust har köp omkring 6 miljoner pund fysiskt uran till ett värde av 240 miljoner dollar, drygt 2 miljarder svenska kronor, vilket dragit upp priset på ett pund uran till 40 dollar. I början av året låg priset på 30 dollar pundet.
2018 registrerades Yellowcake på Londonbörsen och köpte 8 miljoner pund uran uran för motsvarande 1,4 miljarder svenska kronor. Nu äger bolaget 16 miljoner pund uran.
“Finansiella spelare håller tydligt på att driva upp priserna, men det hade inte hänt om det inte fanns en fundamental och substantiell brist”, säger analytiker på Canaccord Genuity till Financial Times.
Anledningen till att uran kommer att löna i sig i framtiden är nämligen att efterfrågan beräknas öka samtidigt som tillgången successivt håller på att tömmas ut.
Aktierna i det kanadensiska uranbolaget Cameco har också ökat i värde med 70 procent det senaste året. Även andelar japanska uranbolag har rusat efter att Fumio Kishida, som tävlar om premiärministerposten i Japan, signalerade att kärnkraft kommer att vara fortsatt nödvändig som energikälla framöver.
“Det här sker mot bakgrund av ett växande energibehov när ekonomin återhämtar sig och med ett fokus på en fossilfri generation. Då är kärnkraft ett viktigt element”, säger Jonathan Guy, analytiker på Berenberg, till Financial Times.’
Läs också:
Värt hundratals miljarder att riva kärnkraftverk
Ett steg närmare fusionskraft för startup
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.