Världens konsumenter av vegetabiliska oljor tvingas betala höga priser sedan Indonesiens palmoljeexportförbud tvingar köpare att leta efter andra alternativ. Det blir tufft på en marknad som redan är hårt pressad av Ukrainakriget.
Indonesiskt exportförbud höjer prisnivån på vegetabiliska oljor
Indonesien, som är världens största pamoljeproducent, införde sitt exportförbud i torsdags. Det förväntas höja prisnivåerna på vegetabiliska oljor som palmolja som sojaolja, solrosolja och rapsolja. Det innebär i sin tur en tuffare belastning för kostnadskänsliga konsumenter i Afrika och Asien, som även drabbats av högre bränsle- och livsmedelspriser.
Enligt James Fry, styrelseordförande på råvarukonsultbolaget LMC, påverkar Indonesiens beslut tillgången på livsmedelsoljor i hela världen. Palmolja används i alltifrån kakor till frityrolja och rengöringsprodukter och står för nästintill 60 procent av den globala handeln med vegetabiliska oljor, enligt Reuters.
Priset på vegetabiliska oljor upp med 50 procent
Indonesiens exportstopp är ett sätt för landet att tackla de stigande prisnivåerna, enligt Reuters. Exportstoppet bidrar med ytterligare press på ett redan svårt läge eftersom det redan i dagsläget råder brist på flera matoljor på världsmarknaden.
Prisnivåerna på vegetabiliska oljor har det senaste halvåret redan stigit med mer än 50 procent på grund av faktorer som arbetskraftsbrist i Malaysia och torka i Argentina och Kanada. Alla dessa tre länder är stora exportörer av vegetabiliska oljor. Köpare hoppades att en framgångsrik solrosskörd i Ukraina skulle kunna balansera den globala tillgången på vegetabiliska oljor, men kriget har stoppat Ukrainas solrosoljeexport.
Chockbesked från Indonesien
Importörer vände sig då till Indonesien, men chockades av beskedet om landets exportförbud. Nu planerar importerande länder som Bangladesh, Pakistan och Indien att försöka öka palmoljeexporten från Malaysia i stället. Det kan dock bli svårt för Malaysia, världens näst största exportör av palmolja, att fylla gapet som Indonesien lämnar efter sig.
I februari nådde priserna på vegetabiliska oljor en ny rekordnivå sedan oljeexporten ströps från Ukraina. Indonesien har tillåtit export fram till den 28 april så de importerande länderna kommer förmodligen att ha tillräckligt med olja för att täcka in den första halvan av maj.
Läs även: Solrosolja stor bristvara efter krig i Ukraina