Dagens PS

Indien vill öka export av livsmedel – bortfall från Ukraina

Indien livsmedel
Indien vill exportera mer livsmedel för att kompensera för bortfallet från Ukraina. (Foto: TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

I förra veckan uppgav Indiens premiärminister Narendra Modi till USA:s president Joe Biden att Indien står redo att öka sin export av livsmedel som ris och vete till resten av världen i kölvattnet av prishöjningar och bristande tillgång på mat som en konsekvens av kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Globala jordbruksutmaningar gjorde att råvarupriserna hade nådde sina högsta nivåer på tio år redan innan Ukrainakriget bröt ut. Sedan dess har prisnivåerna skenat och är i dagsläget på sin högsta nivå sedan 1990, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation UNFAO. Ryssland och Ukraina är två av världens ledande veteexportörer, länderna står tillsammans för en dryg tredjedel av den årliga globala veteförsäljningen. Dessa två länder har även stått för 55 procent av den årliga globala exporten av solrosolja samt 17 procent av exporten av majs och korn.

Världens näst största exportör av ris och vete

Enligt BBC News har Indiens premiärminister Narendra Modi sagt att Indien har tillräckligt med livsmedel för att förse landets 1,4 miljarder invånare med mat och att landet står redo att börja leverera livsmedel till andra länder redan i morgon om de får klartecken från WTO, World Trade Organization. Enligt Upali Galketi Aratchilage, ekonom på UNFAO, har Indien potential att täcka upp för åtminstone delar av Ukraina och Rysslands förlorade livsmedelsexport.

Indien är världens näst största producent av ris och vete. I början av april i år hade landet lagrat 74 miljoner ton ris och vete. 21 miljoner ton har reserverats för landets strategiska reserv och allmänna livsmedelsdistributionsprogram, PDS, som förser drygt 700 miljoner fattiga människor med billiga livsmedel.

Indien exporterar redan i dagsläget ris till 150 länder och vete till 68 länder. Landet exporterade totalt 7 miljoner ton vete 2020 och 2021. Enligt Ashok Gulati, professor i jordbruksekonomi vid Indian Council for Research in International Economic Relations, har Indien kapacitet att exportera 22 miljoner ton ris och 16 miljoner ton vete under det kommande året. Om WTO ger sitt klartecken kan exporten öka ytterligare vilket, enligt Ashok Gulati, kan reducera de globala prisnivåerna och minska bördan för de importerande länderna runtom i världen.

Logistiska utmaningar i Indien för livsmedel

Flera faktorer bidrar dock till att Indiens livsmedelsexport kan bli lägre än så. Stigande gödningsmedelspriser, brist på regn och tidig sommarvärme riskerar förstås att påverka skördarna. Om kriget förlängs riskerar Indien dessutom logistiska utmaningar i samband med ökad livsmedelsexport. Ytterligare ett hot mot den ökade exporten är ökade livsmedelspriser i Indien. UNFAO förutspår att kriget i Ukraina kan bidra till att öka andelen undernärda människor i världen från 8 till 13 miljoner. Indien behöver helt enkelt säkerställa den egna befolkningens livsmedelsbehov innan en ökad export kan bli aktuell.

Läs även: Oppositionens nya sajt visar: Så rusar ryska matpriser

Läs även: Katastrof på väg: Global svält – finns få lösningar

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS