Dagens PS

IEA: Brist på batterimetaller hotar energiomställningen

Gruva
Litiumgruva i Zimbabwe. (Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Kraftigt fallande priser på kritiska metaller är ett hot mot energiomställningen, enligt International Energy Agency.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Kinas påstådda guldfynd skapar skepsis

23 dec. 2024
Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Litium, nickel, kobolt och grafit dök i pris förra året. Det är “goda nyheter för konsumenterna”, men kommer att hämma investeringar i gruvdrift som är nödvändiga för att klara av energiomställningen, skriver International Energy Agency (IEA) i en ny rapport.

800 miljarder till energiomställningen

Om inget händer kommer världen 2035 bara kunna möta 70 procent av den globala efterfrågan på koppar och 50 procent av efterfrågan på litium, enligt IEA.

“Världens aptit på teknologier som solpaneler, elbilar och batterier växer snabbt – men vi kan inte tillfredsställa den utan tillförlitliga och växande tillgångar av kritiska mineraler”, säger Fatih Birol, exekutiv direktör på Internationella energirådet enligt CNN.

Förra året växte investeringarna i kritiska metaller 10 procent, vilket är “hälsosamt” enligt IEA, men samtidigt mindre än 2022. IEA förutspår att det behövs 800 miljarder dollar i investeringar i gruvprojekt från nu tills 2040 för att världen ska ha en chans att begränsa ökningen av globala temperaturer till 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer.

“Inte en bra vägledning”

Priset på litium föll 75 procent i fjol, medans priserna på kobolt, nickel och grafit sjönk mellan 30 och 45 procent.

Det beror på en “stark ökning” i utbudet, samtidigt som efterfrågan inte hängt med. Men “dagens välförsörjda marknad kanske inte är en bra vägledning för framtiden, eftersom efterfrågan på kritiska mineraler fortsätter att öka”, skriver IEA i sin rapport.

Organisationen varnar också för att nästan all produktion på dessa kritiska metaller koncentreras i en handfull länder. Exempelvis har Kina över 95 procent av produktionen av de typer av grafit som används i batterier.

ANNONS

“Dessa höga nivåer av försörjningskoncentration utgör en risk för hastigheten på energiomvandlingar, eftersom det gör försörjningskedjor och rutter mer sårbara för störningar, oavsett om det beror på extremt väder, handelskonflikter eller geopolitik”, säger organisationen.

Läs även: Goldman Sachs: Tuffa tider för batterimetaller kommer att fortsätta (Dagens PS)

Läs även: Nytt svenskt batteri ska ladda världen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]