Dagens PS

Högre pris på vatten och globala miljöproblem

Högre pris på vatten och globala miljöproblem
Att vatten är billigt är något vi har varit vana vid i Sverige. Men nu kommer prishöjningar samtidigt som den globala vattenindustrin står inför stora miljöproblem. (Foto: Unsplash)
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

I Sverige har vi varit vana vid lågt pris på vatten. Men nu rusar det i väg med kraftiga prishöjningar på sina håll. Samtidigt står den globala vattenindustrin inför stora utmaningar som föroreningar och en ohållbara transporter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kostnaderna för vatten och avlopp i Sverige ökar dramatiskt, med en genomsnittlig höjning på 13,9 procent under 2024.

Var fjärde kommun i Sverige har höjt taxan med över 20 procent. Det framgår av siffror från Nils Holgersson-gruppen,som består av organisationerna Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Vissa kommuner, som Danderyd, har sett ökningar på upp till 63 procent, rapporterar TT.

“Taxorna löper amok”

Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, uttrycker oro över dessa rekordsiffror.

“Vi ser att taxorna löper amok för det gör de verkligen på vissa ställen”, säger han till TT.

Ett stort behov av underhåll ligger bakom prishöjningarna.

“Många aviserar att man har en underhållsskuld och att systemet är i dåligt skick och att man behöver göra stora investeringar de kommande åren”, säger Joachim Höggren.

ANNONS

Senaste nytt

Billigt vatten på väg bort

ANNONS

Han ser en risk i att priserna kommer forsätta att stiga framåt.

“Vi har varit vana vid att vatten är billigt i Sverige men vi ser en stor risk att vi är på väg bort från det”.

Samtidigt står den globala vattenindustrin inför en kris inom flera områden.

Den franska mineralvattenproucenten Perrier har efter upptäckt av föroreningar i deras källa stoppat produktionen och kasserat över två miljoner flaskor, skriver Bloomberg.

Nestlé, som äger Perrier, har nyligen gått med på att betala 2 miljoner euro för att lösa en rättstvist rörande oegentligheter i vattenfiltreringen. Kritiker menar att företaget kommit undan för lätt och att problemet med föroreningar kan förvärras i takt med klimatförändringarna.

“Inte hållbart”

Det har också väckt en mer grundläggande fråga, inte bara för Perrier utan för den globala vattenindustrin.

Är det ekologiskt försvarbart att transportera miljontals vattenflaskor – omkring 97 procent av dem gjorda av plast – över hela världen istället för att hämta vatten lokalt?

Marknaden för buteljerat vatten förväntas växa med 4 procent fram till 2026. Men det blir allt mer problematiskt för industrin genom klimatförändringar, torka och vattenbrist.

ANNONS

”Detta är tydligt inte en hållbar modell,” säger Therese Karlsson.

Hon är teknisk rådgivare vid IPEN, ett nätverk som tillhandahåller information om kemikalier och avfall till Bloomberg.

”Inte nog med att Nestlé tar vatten från torkdrabbade områden och förpackar dem i plastflaskor tillverkade av fossila bränslen. Flaskorna i sig kan innehålla en mängd giftiga kemikalier och transporteras över stora avstånd, vilket förbrukar ännu mer fossila bränslen.”

Vatten och miljö

Nestlé är inte den enda koncernen med med problem kopplade till miljö.

Konkurrenten Danone SA, med varumärken som Evian och Volvic, hämtar sitt vatten i Alperna och i den franska regionen Auvergne. Där är effekterna av klimatförändringarna inte är lika akuta. Det har dock förekommit stämningar i Europa och USA med anklagelser om plastföroreningar och greenwashing.

Produktionen av PET-flaskor är också en aspekt. Även om flaskorna är återvinningsbara hamnar många av dem på soptippar, i vattnet och spolas upp på stränder. Detta gör också företagen till stora plastförorenare.

En studie har visat att 150 kemikalier kan migrera från PET-flaskor till vatten. 18 av dessa överskrider EU:s lagstadgade gränsvärden, skriver Bloomberg.

Läs också: 

ANNONS

De profiterar på torka – vatten hårdvaluta. Dagens PS

Dödlig cocktail: Saltvatten och elbilsbatterier. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS