Dagens PS

Hittat guld på tomten? Då får du inte behålla det

Guld på tomten
Har du hittat guld eller fyndigheter av andra dyrbara råvaror på din mark finns det en god chans att du inte får behålla det. (Bild: Getty Images / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 29 apr. 2025Publicerad: 29 apr. 2025

Den som hittar guld eller andra dyrbara råvaror på sin mark kan tro att det innebär att man ska blir rik som ett troll – men i Sverige är reglerna tydliga: markägaren har sällan sista ordet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En historia från franska Auvergne har fascinerat världen: en man hittar 150 ton guld. Ändå får han inte behålla ett enda gram.

Michel Dupont trodde inte sina ögon när han såg ner i bäcken på sin tomt. Det glimrade lite väl mycket för att bara vara solstrålarna.

För svenska markägare kan situationen väcka en fråga: vad händer om jag själv hittar guld eller andra dyrbara metaller på min mark?

Svaret är krångligare än många tror – och i slutändan är det staten som sitter med trumf på hand.

Läs även: Stark prognos för guld – “Står man utanför förlorar man pengar”. Dagens PS

Staten har första tjing på guld

I Sverige är guld ett så kallat koncessionsmineral. Det innebär att även om du äger marken där guldet hittas, så äger du inte automatiskt rätten att utvinna det. Det är istället Bergsstaten, en del av Sveriges geologiska undersökning (SGU), som avgör vem som får prospektera och bryta mineralfyndigheter.

Det spelar ingen roll om det är du som hittat fyndet. Du måste ansöka om undersökningstillstånd precis som alla andra.

Auvergne är ett naturskönt område i Frankrike, som många vill behålla intakt.
Auvergne är ett naturskönt område i Frankrike, som många vill behålla intakt. Det var där Michel Dupont gjorde sitt guldfynd. (Foto: Pexels)
ANNONS

Vill du ta det vidare krävs även bearbetningskoncession och miljötillstånd. Och om du själv inte agerar snabbt kan någon annan hinna före – och få tillstånd att bryta guldet på din mark.

Läs mer om undersökningstillståndet på SGU:s hemsida

ANNONS

Senaste nytt

Du har rätt till ersättning – men inte kontroll

Det låter som en dålig affär för markägaren. Men det finns ett skydd inbyggt i lagen. Om ett gruvbolag får tillstånd att bryta på din mark får du nämligen både intrångsersättning och mineralersättning.

Mineralersättningen ligger på 2 promille av malmens värde per år – där 75 procent tillfaller markägaren. Dessutom kan du i vissa fall kräva att staten eller bolaget löser in den del av marken som påverkas.

Men kontrollen över projektet är obefintlig. Markägaren har varken vetorätt eller möjlighet att stoppa en etablering om alla juridiska krav är uppfyllda.

Så gör du om du hittar något

  1. Dokumentera fyndet. Ta bilder och beskriv platsen.
  2. Kontakta Bergsstaten. Du hittar blanketter och vägledning på SGU:s hemsida.
  3. Sök undersökningstillstånd – snabbt. För att få företräde måste du visa intresse formellt.
  4. Räkna med miljöprövning. Länsstyrelse och kommun ska ofta yttra sig.
  5. Förhandla ersättning. Om ett bolag får koncession kan du kräva både betalning och villkor.

Vaska guld på hobbynivå? Då bestämmer du

ANNONS

Det finns ett undantag – handvaskning för nöjes skull. Så länge arbetet sker för hand och platsen återställs krävs inget statligt tillstånd, bara markägarens godkännande. Här är det alltså du som bestämmer.

Men så snart någon vill använda maskiner eller starta regelrätt brytning gäller minerallagen fullt ut.

Allmänheten saknar koll

I Sverige är det vanligt att markägare blir tagna på sängen när de inser att någon annan har fått rätt att leta mineral på deras mark. Särskilt i glesbygd väcker det känslor.

Och situationer som den i Frankrike, där privatpersoner ser sina fynd beslagtas eller exploaterade av staten, kan ske också i Sverige.

Läs även: Kina drar åt tumskruvarna – nu står hoppet till svenska gruvor. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS