Dagens PS

Hemlig metall rusar – kritisk komponent för krigsindustrin

Tillgång och efterfrågan
Begränsad tillgång och ökad efterfrågan. Nu rusar denna okända metall i pris då försvarsindustrin gapar efter mer. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

De stora satsningarna inom försvar och begränsningar från Kina har lett till en kraftig prisökningen för den okända metallen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En råvara med avgörande betydelse under andra världskriget, har återigen hamnat i fokus på grund av sin kritiska roll inom försvarsindustrin. Den används i ammunition, flamskyddsmedel och batterier, vilket gör den oumbärlig för modern militär utrustning.

Den globala produktionen denna hemliga metall av domineras av Kina, som står för cirka 74 procent av utbudet. Koncentrationen skapar sårbarheter i leveranskedjan, särskilt med tanke på geopolitiska spänningar och Kinas nya exportrestriktioner.

Den något okända metallen rusar i pris när efterfrågan ökar och tillgången styrs av Kina. (Bild: Canva)

Prisrusning för halvmetallen Antimon

Som en följd har priserna på antimon stigit kraftigt, vilket påverkar kostnaderna för försvarsrelaterade produkter. För att minska beroendet av kinesisk antimon undersöker länder som USA alternativa källor och satsar på inhemsk produktion.

Stålbad för järnpriset – möjlighet för Sverige

Peak järn verkar vara bakom oss – och järnmalmspriset är långt bort från toppnivåerna. Experter menar att ännu lägre priser är att vänta.

Företag som Perpetua Resources och U.S. Antimony Corporation arbetar med att utveckla projekt för att säkra tillgången till denna strategiska metall, vilket är avgörande för nationell säkerhet och industriell stabilitet, rapporterar Oilprice.com.

Situationen har gett starka reaktioner bland investerare med ett öga för råvaror och metall. Priset på antimon har rusat över 200 procent på kort tid.

Antimonpriset har rusat kraftigt och halvmetallen (Källa: ycharts)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Två bolag som utvinner den hemliga metallen

Genom satsningar på utvinning utanför Kina spås följande bolag gynnas av den rådande antimon-bristen. Om väst ska bli självförsörjande på metallen kommer det kräva stora investeringar.

Perpetua Resources

Perpetua Resources är ett kanadensiskt gruvföretag som utvecklar Stibnite Gold Project i Idaho, USA. Projektet är unikt eftersom det innehåller både betydande reserver av guld och antimon – en kritisk råvara för bland annat batteritillverkning och flamskyddsmedel. Antimonpriserna har ökat med över 200 %, vilket innebär att Perpetua Resources står i en stark position att möta den ökande efterfrågan. Företaget kan dessutom spela en nyckelroll i att minska USA:s beroende av kinesisk antimon, då Kina för närvarande dominerar produktionen. Genom sin strategiska tillgång och ökande geopolitiska intresse kan Perpetua Resources bli en central aktör på den globala antimonmarknaden.

U.S. Antimony Corporation

U.S. Antimony Corporation är en ledande amerikansk producent av antimon och dess föreningar. Företaget har ett diversifierat nätverk av gruvor och anläggningar i USA och Mexiko, där man utvinner, bearbetar och förädlar antimon. Den senaste tidens kraftiga prisökning på antimon har gjort deras verksamhet ännu mer lukrativ. U.S. Antimony har också fördelen av att vara en av få lokala producenter, vilket kan gynnas av en växande efterfrågan på inhemsk produktion i USA. Företaget har dessutom börjat utforska möjligheter att expandera sin produktion för att bättre tillgodose den växande globala efterfrågan.

Historiskt viktig metall

Antimon har en historia som en avgörande metall inom försvarsindustrin. Redan under andra världskriget användes den för att tillverka ammunition, flamskyddsmedel och komponenter för militär utrustning. Halvetallens hårdhet och värmetålighet gör den oumbärlig i legeringar för kulor och artilleri.

Under andra världskriget var antimon en strategisk resurs som bidrog till att stärka de allierades krigsinsats. Den användes i stora mängder för att härda bly i ammunition, vilket förbättrade hållbarheten och effektiviteten hos kulor och granater.

ANNONS

Läs även: Kinas utsläpp nu större än EU:s. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]