Dagens PS

Har vi nått "peak gold?" Guldet riskerar att ta slut 2050

Peak gold
En man visar en guldklimp som innehåller gulddamm i en guldgruva i byn Mawero, i utkanten av staden Busia, i östra Uganda. (Foto: Nicholas Bamulanzeki/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Guldgruva är ett ord att lägga på minnet, då sådana kanske inte existerar i framtiden. Enligt nuvarande prognoser tar guldet slut 2050 – vi kan redan ha nått en situation av “peak gold”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Kinas påstådda guldfynd skapar skepsis

23 dec. 2024
Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Guldpriset har rusat ordentligt i år, vilket ofta härleds till en skakig makroekonomisk och geopolitisk situation. Men en annan anledning, som ibland presenteras med viss skräck, är att guldproduktionen snart slår i taket för att sedan oundvikligen falla.

United States Geological Survey, den amerikanska motsvarigheten till svenska Lantmäteriet och Sveriges geologiska undersökning, uppskattar att mänskligheten har brutit 240 000 ton guld genom historien.

Samtidigt uppskattade de för fyra år sedan att det fanns ungefär 50 000 ton guld kvar att bryta på ett ekonomiskt sätt med nuvarande teknik.

Merparten från äldre gruvor

Människan har brutit guld i tusentals år, men 86 procent av allt guld som brutits har de senaste 200 åren. Varje år bryts cirka 3 000 ton guld på jorden.

“Även om nya guldådror fortfarande hittas, blir upptäckter av stora fyndigheter allt mer sällsynta. Som ett resultat kommer merparten av guldproduktionen idag från äldre gruvor som redan har exploaterats i decennier. Delvis beror detta på minskade investeringar i upptäckt från gruvbolagens sida, även om en större faktor är det faktum att det kanske inte finns många stora, oupptäckta ådror kvar i världen”, skriver den amerikanska guldhandlaren Provident Metals på sin sajt.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Utarmning väntar – bara en tidsfråga

Enkel matematik ger oss då en situation där alla guldgruvor blir torrlagda om cirka 25 år om inget förändras.

“Framsteg inom gruvteknologi och bearbetningsmetoder kan öka effektiviteten av guldutvinning och göra tidigare oekonomiska fyndigheter livskraftiga – och detta skulle potentiellt förlänga livslängden för nuvarande reserver. Dessutom kan nya guldfyndigheter upptäckas, vilket kommer att förlänga tidslinjen för utarmning”, säger Pete Walden, vd på BullionByPost, till Sky News.

ANNONS

Men det förlänger bara processen. Faktum kvarstår att guld är en finit resurs, och att det inte finns så mycket kvar som är ekonomiskt att bryta.

“Även om det är spekulativt, så tror jag inte att det är för vilt att anta att vi kommer att möta betydande utarmning inom de kommande 20 till 30 åren”, säger Pete Walden till Sky News.

“Peak gold” i Sydafrika redan 1970

Andra experter spekulerar i om vi redan har nått, eller snart kommer att nå, en “peak gold”-situation, vilket innebär att den globala guldproduktionen når en topp för att sedan börja falla permanent. När det sker globalt är en fråga som debatteras, men för Sydafrika som var världens överlägset största guldproducent på 1900-talet inträffade den situationen redan 1970 med en topp på 1002 ton på ett år.

Grafik: Plazak/Wikimedia Commons

Slutet för guldgruvorna betyder inte att mänskligheten skulle behöva sluta använda guld. Det mesta av det som brutits av den värdefulla metallen finns i lager eller används. Guldekonomin skulle sannolikt gå över till att handla om återvinning – och väldigt höga priser.

“När man ser tillgängligheten minska, skulle investerare skynda sig att förvärva och hamstra guld, vilket ökar kostnaderna”, säger Rick Kanda, verkställande direktör på The Gold Bullion Company till Sky News.

Läs även: Guld och olja skakar när andra marknader andas ut (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Guld vs. Bitcoin: Varning för falsk säkerhet i kryptoinvesteringar (Dagens PS)

Läs även: Goldman Sachs spår rally: “Satsa på guld” (Dagens PS)

Läs även: Därför avråder Warren Buffett från att investera i guld (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]