Riskkapitalisten Harald Mix vill med sitt projekt H2 Green Steel revolutionera stålindustrin och göra den grönare.
Han ska göra stålindustrin grönare
Mest läst i kategorin
Nu när pengarna börjar rulla in satsningen kommer cirka 2 000 nya jobb skapas i Boden.
“Planen är att börja tillverka stål under första halvåret 2024 och att inom ett år ha nått en produktion på 2,5 miljoner ton. Därefter växer vi upp mot 5 miljoner årston, beroende på marknadsutvecklingen. Vi har tidigare sagt att det kan ge 1 500 jobb, men det kan snarare bli fler, uppemot 2 000 när det färdigbyggt”, säger Harald Mix till Dagens Nyheter.
22 procent av industriutsläppen
Stålindustrin är en stor klimatbov, produktionen av stål står för ungefär 22 procent av industriutsläppen i Europa. Nu vill Harald Mix göra den grön. Två företag ligger i täten med fossilfritt stål, det är SSAB som tillsammans med LKAB och Vattenfall driver Hybrit-projektet och Haralds Mix uppstickare H2 Green Steel.
“Vi ska kunna använda det allra bästa i varje steg av produktionsprocessen och kunna producera stål på en extremt konkurrenskraftig kostnadsnivå”, säger Harald Mix till DN.
Måste ta tag i klimatförändringarna
Han säger vidare att han tycker att man inser att man måste ta tag i klimatförändringarna om man följer dem, och att han, med 30 års erfarenhet kan vara med och påverka.
“Efter trafiken är det dags att ta sig an utsläppen från industrin, och vi kan inte subventionera oss ur det här. Det är en stor utmaning men också en möjlighet att bygga helt nya företag”, säger Harald Mix till DN.
Ger tillräcklig avkastning
Han tror att han kan få tillräcklig avkastning på sin investering och menar att om man under de kommande 20–30 åren kan ställa om tillverkningen av 1 000 miljoner ton stål så motsvarar det en marknad på 1 000 miljarder dollar.
Harald Mix pluggade i USA och arbetade där som managementkonsult. När han kom hem grundade han riskkapitalbolaget IK och sedan Altor, där han har varit vd i 20 år, bolaget förvaltar mer än 80 miljarder kronor, bland det svenska innehavet finns bland andra Carnegie, Ving och Sats.
Producerar koldioxid
Kärnan i problemet med stålproduktionen ligger i förädlingen av malmen som innehåller järnoxid, i dag används koks för att ta bort syret ur malmen och reducera den till råstål, då produceras koldioxid. När man producerar det som kallas fossilfritt stål använder man i stället vätgas och då blir restprodukten vatten.
Det är den här idén H2 Green Steel jobbar med, att ersätta koks med vätgas. Harald mix tror att efterfrågan på fossilfritt stål kommer att öka dramatiskt, han ser bilindustrin, vitvarubranschen och möbelföretagen som blivande kunder.
Harald Mix ser inte Hybrit som en konkurrent, de har olika marknader och kan kolmplettera varandra. Han menar att om Europa ska klara sina klimatmål måste stålindustrins omställning ske snabbt.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.