Guld är “relativt billigt” och kan rusa upp mot tidigare rekordnivåer, enligt en expert som CNBC talat med.
Guld "relativt billigt" och kan rusa enligt expert
Mest läst i kategorin
I ett brev till sina kunder skrev investmentbanken JP Morgan att institutionella investerare överger bitcoin för att satsa på guld. Kryptovalutan hade fått ett rykte som ett slags “digitalt guld”, som skulle skydda mot inflation, skriver CNBC.
Men efter kryptovalutans rejäla ras de senaste veckorna har investerarna börjat vända sig till äkta guld i stället. Priset på guld ligger på 1874 dollar per troy ounce, som förkortas ozt och motsvarar 31,1035 gram. Som högst låg priset på 2 075 dollar per otz under förra året. Som högst i år har priset legat på 1959 dollar per otz.
“Guld hade en fenomenal uppgång under förra året, och när det vände, tror jag att det skrämde några investerare”, säger Richard Kelly, global strategichef på TD Securities till CNBC.
Tapp för dollarn kan öka guldets värde
Han menar att priset på de stora valutorna som dollar och euro är relativt högt, vilket kan leda till en uppgång för guldet. Eftersom guld oftast prissätts i dollar, så kan också ett tapp i den amerikanska valutan leda till högre priser för guldet.
“Guld är relativt billigt, så när du försöker tänka på positioneringen är guld definitivt en tillgång som fortfarande har inhämtningsförmåga”, säger Richard Kelly till CNBC.
De senaste tio åren har guld varit den näst sämsta tillgången med en årlig avkastning på magra 1,5 procent. Endast råvaror har avkastat sämre.
1900 – eller högre
Han tror att guldpriset snart kommer nå 1 900 dollar per ozt.
“Eller till och med ovan, det är fortfarande ett område som har utrymme med tanke på vad vi ser med styrräntor, med tanke på vad vi ser med inflationsdynamik och bara övergripande underpositionering på den sidan av sakerna, det är verkligen en inhämtningshandel som kan ha fler ben”, säger Richard Kelly till CNBC.
Läs mer: Vad händer – varför stiger inte guld på inflationsoro?
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.