Guld är en mer “användbar portföljdiversifierare” än kryptovalutor, och guldet kommer att slå bitcoin långsiktigt, förutspår investmentbanken Goldman Sachs.
Goldman Sachs: Guld slår bitcoin långsiktigt
Mest läst i kategorin
Ädelmetallen har en verklig efterfrågan och användning, och påverkas därför inte lika mycket av stramare finansiella villkor som världens största kryptovaluta, skriver Goldman Sach på måndagen, enligt Kitco.
Guld är en “användbar portföljdiversifierare” och konstaterar att metallen har flera “icke spekulativa” användningsområden, vilket bitcoin saknar. Enligt banken så behandlar investerare bitcoin som en “risk-på högväxande teknikföretagsaktie”, medan guld används som en säkring mot dollardevalvering och inflation.
Bitcoin “lösning i jakt på problem”
Goldman fortsätter analysen med att bitcoin fortfarande är en “lösning i jakt på ett problem” och dess potential kommer från framtida användningsområden, vilket gör den till en betydligt mer volatil och spekulativ tillgångsklass än guldet. Tajtare marknadsvillkor kommer inte att vara en fördel för kryptovalutor, förklarar Goldman Sachs.
“Bitcoins volatilitet till nedsidan förstärktes också av systemisk oro när flera stora spelare ansökte om konkurs”, fortsätter Goldman Sachs med referenser till kraschen för kryptobörsen FTX och hedgefonden Three Arrows Capital (3AC).
På ett år så är guld upp 0,23 procent räknat i dollar, och under samma period är bitcoin ned 63 procent jämfört med dollarkursen.
Guld har efterfrågan från flera håll
När Goldman Sachs tittar framåt så spår de att “guld kan dra nytta av strukturellt högre makrovolatilitet och ett behov av att diversifiera aktieexponeringen” och “stramare likviditet borde vara ett mindre tryck på guld, som är mer exponerat för verkliga efterfrågedrivkrafter”.
Kitco listar faktorer som fysisk efterfrågan, centralbanksköp (som har varit rekordhöga i år, vilket Dagens PS rapporterat om), säkra tillflyktsortsinvesteringar och industriella tillämpningar.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.