Goldman Sachs målar upp fyra scenarier och i ett av dem tar investmentbanken sikte på guldfeber och spår ett guldrally på 35 procent.
Goldman Sachs: Då blir det guldfeber
Mest läst i kategorin
Det är 30 procents sannolikhet, enligt Goldman Sachs, att USA hamnar i lågkonjunktur med betydande räntesänkningar.
Från dagens prisnivåer på spotguld, omkring 1 650 dollar, skulle ett ovan nämnt scenario få guldpriserna att stiga till 2 250 dollar per uns, vilket innebär guldfeber och ett prisrally på 35 procent från tisdagens guldpris, konstaterar CNBC som berättar om den amerikanska investmentbankens fyra olika scenarier för ädelmetallens utveckling.
I ytterligare ett scenario, som också bedöms ha 30 procents sannolikhet att inträffa, talas det om en mjuklandning av den amerikanska ekonomin.
Det innehåller bland annat lättnader av inflationen under nästa år, men samtidigt 8-procentiga prisfall på guldet till 1 530 dollar, sett till priset på råvaran på tisdagen.
Spelutrymmet stort för guldprisets utsikter
I ett annat scenario – med högre inflation och fler räntehöjningar – är bedömningen att guldpriset går ner med cirka 9 procent.
Och i det sista och fjärde scenariot, som innebär en lågkonjunktur med begränsade räntesänkningar, skulle guldet gå upp till 2 000 dollar per uns, det vill säga en 20-procentig rusch från tisdagens nivå.
Sammantaget, skriver CNBC, ser Goldman Sachs större uppåt-potential för guld än risken för att priserna ska gå ner.
“Vårt huvudfynd är att förhöjda recessionsrisker skapar en positiv asymmetri i guldets avkastningsprofil. Guldets nedsida vid en ‘mjuklandning’ eller ytterligare Fed-hökaktighet är nämligen betydligt mindre än guldets uppsida vid en tillväxtchock som driver den amerikanska ekonomin in i en recession”, enligt Goldman.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.