Dagens PS

Godis och fika i fara – sockerpriset fortsätter stiga

Godis och fika i fara – sockerpriset fortsätter stiga
Svenskarna älskar godis och fika, men var går smärtgränsen när sockret blir dyrare och dyrare? Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 jan. 2023Publicerad: 30 jan. 2023

Godis och bakverk kan bli nästa offer för de hårt prövade konsumenterna. Sockerpriset fortsätter att stiga oroande snabbt för svenska gottegrisar och fikasugna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Svenskarna älskar godis och fika, men hur länge har vi råd med det?

Trots att inflationen inte rusar vidare är det vissa varor som fortsätter att öka i pris. Sockerpriset är bland dem, och det är inte bara svenska gottegrisar får betala ett högt pris för godis och bakverk.

Demonstrerar på gatorna

I Frankrike protesterar enligt The Economist bagarna på gatorna i protest mot de höga priserna på råvaror.

Brittiska butiksägare anklagar matproducenter för att göra oskäliga vinster på prisökningarna.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Sockerpriset rusar i Europa

Och det är socker som ökar mest. Sockerpriset fortsätter att stiga, i Italien och Spanien betalar man 51 procent mer än för ett år sedan, i Tyskland 63 procent.

Godistillverkarna i Europa funderar på att skära ned i produktionen. Så varför är just socker så dyrt?

Brist på sockerbetor

ANNONS

Dels beror det på en dålig skörd i Europa, mindre odlingsareal för sockerbetor och en het och torr sommar. Enligt EU faller unionens sockerproduktion med knappt 7 procent enligt The Economist.

Brasiliens, världens största sockerexportör, har också haft problem med väder, och räknar med 16 procent mindre skörd.

Energiintensiv bransch

Världens näst största exportör, Indien, skär ned exporten med nästan hälften i år.

Största orsaken till de höga sockerpriserna är de höga gaspriserna. Att göra socker är en energiintensiv process, och de allra flesta europeiska sockerfabrikerna drivs av naturgas.

Kunderna klarar högre pris

Även om flera stora europeiska producenter lagt om till annat än gas kommer de höga priserna troligen att hålla i sig, enligt The Economist.

Odlarna får betala mer för bränsle och gödning, och producenterna satsar på att kunderna i butik klarar av ännu lite högre priser.

Så frågan är hur godissugna vi är, egentligen…

ANNONS

Läs även: Cloettas vd hotar med dyrare godis 

Läs även: Så sparar du tusenlappar i januari 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]