Godis och bakverk kan bli nästa offer för de hårt prövade konsumenterna. Sockerpriset fortsätter att stiga oroande snabbt för svenska gottegrisar och fikasugna.
Godis och fika i fara – sockerpriset fortsätter stiga
Svenskarna älskar godis och fika, men hur länge har vi råd med det?
Trots att inflationen inte rusar vidare är det vissa varor som fortsätter att öka i pris. Sockerpriset är bland dem, och det är inte bara svenska gottegrisar får betala ett högt pris för godis och bakverk.
Demonstrerar på gatorna
I Frankrike protesterar enligt The Economist bagarna på gatorna i protest mot de höga priserna på råvaror.
Brittiska butiksägare anklagar matproducenter för att göra oskäliga vinster på prisökningarna.
Sockerpriset rusar i Europa
Och det är socker som ökar mest. Sockerpriset fortsätter att stiga, i Italien och Spanien betalar man 51 procent mer än för ett år sedan, i Tyskland 63 procent.
Godistillverkarna i Europa funderar på att skära ned i produktionen. Så varför är just socker så dyrt?
Brist på sockerbetor
Dels beror det på en dålig skörd i Europa, mindre odlingsareal för sockerbetor och en het och torr sommar. Enligt EU faller unionens sockerproduktion med knappt 7 procent enligt The Economist.
Brasiliens, världens största sockerexportör, har också haft problem med väder, och räknar med 16 procent mindre skörd.
Energiintensiv bransch
Världens näst största exportör, Indien, skär ned exporten med nästan hälften i år.
Största orsaken till de höga sockerpriserna är de höga gaspriserna. Att göra socker är en energiintensiv process, och de allra flesta europeiska sockerfabrikerna drivs av naturgas.
Kunderna klarar högre pris
Även om flera stora europeiska producenter lagt om till annat än gas kommer de höga priserna troligen att hålla i sig, enligt The Economist.
Odlarna får betala mer för bränsle och gödning, och producenterna satsar på att kunderna i butik klarar av ännu lite högre priser.
Så frågan är hur godissugna vi är, egentligen…
Läs även: Cloettas vd hotar med dyrare godis
Läs även: Så sparar du tusenlappar i januari
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.