Dagens PS

Glöm Klondike – lycksökare gräver guld i Finland

Guldturismen lockar allt fler svenskar till Finland
Hundratals privatpersoner letar guld i den finska naturen varje sommar – trots byråkratiska hinder och låga chanser till stora fynd. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Intresset för att ge sig ut i den finska vildmarken och vaska guld har ökat de senaste åren. Drömmen om att hitta och förädla sitt eget guld lockar hundratals svenskar till Finland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Guld lockar lycksökare till de tusen sjöarnas land – med drömmar om att hitta en klimp värd besväret, eller åtminstone en semester fylld av lågintensiv spänning och lugn.

Det rekordhöga guldpriset, som ökat med över 20 procent bara i år, har troligen inte varit dåligt för ökningen av guldgrävare i Finland – ett ynka gram är i dag värt mellan 5-800 kronor.

Minskad byråkrati lockar till guld

Mer guld och mindre byråkrati lockar rikssvenskar till Finland: ”Hittar jag något större blir det ett smycke”, säger André Christensen från Trollhättan till Yle.

Att leta guld faller inte under den finska allemansrätten och det kan ta flera år att få sin inmutning godkänd av myndigheterna. Nu har Christensen, som pratat med Yle, fått rätt att gräva på statens mark och behålla guldet – en process som har kostat, och fortsätter kosta varje år.

“Det här är att komma bort från vardagen, att få komma hit och bara slappna av. Människorna här är vänliga och hjälpsamma, så vi trivs. Och så finns det lite mer guld här än i Sverige. I alla fall är det större fraktioner här. Det är också lite lättare att få tillstånd här”, förklarar Christensen.

ANNONS

Senaste nytt

Mer än att vaska i en bäck

Många tror att guldgräveri går ut på att stå i en bäck och vaska, men det är mer avancerat än så.

Det svenskarna letar efter är guld som transporterats av inlandsisen och nu ligger gömt bland moränen i terrängen.

De tre männen gräver sig igenom ett lovande område i bäckravinen. Jorden matas in i en trommel som tvättar stenarna, sedan släpps det finare materialet ut via en ränna.

Tack vare sin höga täthet (19 kilogram per liter) fastnar guldet i rännans botten och vaskas sedan fram i en panna nere vid ån.

Man bedömer att guldletarna hittade 8-10 kilo guld i Finland under fjolåret.

Källa: Yle

ANNONS

Än så länge har Andrés och hans två vänner bara hittat mindre guldkorn. Drömmen är att hitta en klimp på tio gram eller mer.

“Det skulle bli ett minne för livet”, säger han.

Finskt guld i förändring

Nyligen mötte det professionella guldgrävandet i Lemmenjokisitt slut, när man förbjöd maskingrävning vid vattendraget. Men hobbygrävarna finns kvar och intresset frodas – varje år hittas fortfarande mellan 8 till 10 kilo guld.

“Upplevelsen och äventyret är det viktiga och helst vill man behålla guldet. Jag brukar ta fram det på vintern och börjar planera nästa säsong. Hittar jag något större så kunde jag göra ett smycke av det och ge till någon jag tycker om därhemma”, säger André Christensen.

Han och de andra guldgrävarna lever på hoppet.

“Det här är som ett lotteri, den där guldklimpen kommer nog någon gång. Jag kommer absolut tillbaka hit till min inmutning nästa sommar”, säger Christensen.

8-10 kilo kan låta mycket, men är inget mot vad guldgruvan i Kittilä bryter. År 2023 producerade guldgruvan, som är Europas största, över 7 ton.

Läs även: Efter rekordpris: Kina pausar guldköp. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]