Dagens PS

Gigantiskt metallfynd kan bli "en game changer" för EU

EU och metallerna
20 miljoner ton. Man har gjort ett enormt fynd av sällsynta jordartsmetaller med i princip perfekt timing för EU. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 06 apr. 2025Publicerad: 06 apr. 2025

Ett av världens största fynd av kritiska metaller kan drastiskt förändra maktbalansen och stärka EU på den globala råvarumarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt färska uppgifter rör det sig om över 20 miljoner ton av metaller som är avgörande för tillverkningen av allt från elbilsbatterier till medicinsk utrustning. Fyndet presenteras i ett kritiskt skede där världen söker alternativ till Kinas dominans på marknaden.

EU ligger bra till för att få en del av den stora kakan. Upptäckten omfattar bland annat neodym, cerium, lantan och yttrium – ämnen som är essentiella för modern högteknologisk tillverkning och den gröna omställningen.

Läs mer: Mörkt bortom börsen – råvaror spårar ur. Dagens PS

Strategiskt genombrott för EU

Kazakstans nya fynd placerar landet på tredje plats globalt vad gäller reserver av sällsynta jordartsmetaller, efter Kina och Brasilien. EU, som redan satsat på bättre relationer i regionen, ser en potentiell strategisk partner mitt i hjärtat av Centralasien, rapporterar Eurasianet via Oilprice.com.

Timingen för tillkännagivandet är knappast en slump. Det kommer i samband med det första toppmötet någonsin mellan EU och centralasiatiska länder, där handel och strategiska partnerskap står högt på agendan.

“Detta är en game changer för den europeiska industrin”, säger Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i samband med toppmötet i Samarkand.

Sällsynta jordartsmetaller

  • Används i: Elbilsbatterier, vindkraftverk, smartphones, medicinsk utrustning
  • Största producenter: Kina (90% av global produktion), USA, Myanmar
  • Nytt fynd i Kazakstan: Över 20 miljoner ton
  • Viktigaste metallerna: Neodym, cerium, lantan, yttrium
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Minskad sårbarhet mot Kina

För närvarande kontrollerar Kina omkring 90 procent av den globala produktionen av sällsynta jordartsmetaller. Det har länge oroat västerländska beslutsfattare, särskilt med tanke på den växande geopolitiska spänningen.

Med det nya fyndet öppnas möjligheter för företag i EU att diversifiera sina leverantörskedjor och minska beroendet av kinesiska leverantörer – om man lyckas sluta ett avtal med Kazakstan.

Landet har sedan länge nära relationer med både Ryssland och Kina. Samtidigt har man visat tydliga tecken på att man vill använda sin stora tillgång på eftertraktade naturresurser för att stärka relationerna västerut.

Flera Europeiska länder är lika viktiga handelspartners för Kazakstan som Ryssland och Kina, trots landets geografiska läge.

Den gamla Sovjet-staten har även uttalat sig skarpt kritiskt mot kriget i Ukraina och landets president har vid ett flertal tillfällen manat till fred.

Kazakstans regering har redan signalerat att man kommer prioritera samarbeten med europeiska företag för att utveckla fyndigheterna, vilket kan innebära betydande investeringsmöjligheter för europeiskt näringsliv.

Industriell revolution i EU

Experter menar, enligt Eurasianet, att tillgången till mer kritiska råvaror kan accelerera en gröna omställning i EU markant. Särskilt viktigt är neodym, som är centralt i produktionen av permanentmagneter för vindkraftverk och elektriska fordon.

ANNONS

“Vi står inför en ny industriell revolution där tillgången till sällsynta jordartsmetaller blir avgörande. Fyndet kan omforma hela den europeiska industrins framtid”, säger en talesperson för EU-kommissionen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]