Priset på bensin och diesel har följt med oljepriset ner till betydligt lägre nivåer på sistone. När det svenska bensinpriset var som högst kostade det över 24 kronor per liter men i dag kan du tanka för drygt 16 kronor.
Då ökar bensinpriset igen – fyra scenarier
Men drivmedelspriserna är, som vi nu förstår, inte stabila utan de kan både sjunka och öka beroende på vad som händer i världen. Just nu lutar de som spekulerar i framtidens oljepris åt att det ska fortsätta sjunka – till så låga nivåer att bensinpriset skulle dippa under 14 kronor.
Framtiden är däremot inte satt i sten – tvärt om finns det ett flertal scenarier som skulle kunna ge oss den motsatta utvecklingen. Nedan listar vi några av de scenarier som kan få bensinpriset att rusa.
Bensinpriset och efterfrågan på olja
En av de främsta förklaringarna till att drivmedelspriserna har gått ner har varit att efterfrågan på olja har varit lägre än väntat på världsmarknaden. Storkonsumenterna USA och Kina ser inte ut att behöva så mycket olja som väntat och det har fått priset på råolja att rasa.
Men om till exempel USA eller Kina istället överraskar och ökar sin oljekonsumtion i snabb takt så kan priset lika lätt gå upp igen – och då märks det även vid pumpen på macken.
Minskad tillgång på olja påverkar bensinpriset
Skulle tillgången på råolja minska på världsmarknaden, antingen till följd av minskad produktion eller störningar som när Ryssland invaderade Ukraina eller oroligheterna i mellanöstern, då kommer det förstås att höja oljepriset. Det var det som hände för två år sen, när vi såg priser uppemot 120 dollar per fat.
Det finns redan de som menar att överskottet på olja är kraftigt överdrivet, och om det visar sig att det stämmer så märker vi av det snart.
Politiska beslut eller fallande krona
Sen finns det ett antal faktorer utanför oljemarknaden som kan påverka bensinpriset. De mest uppenbara är då priset på den svenska kronan och införandet av nya miljöskatter.
Eftersom Sverige inte producerar någon egen olja så har kronpriset en stark inverkan på diesel- och bensinpriset. En svagare krona skulle också kunna ge ett högre pris vid pump.
En annan tänkbar verklighet är att vi får ett politiskt styre som driver igenom en hårdare klimatpolitik med höjda skatter på fossila drivmedel, antingen på svensk eller europeisk nivå. Det senaste på den fronten var en sänkning av reduktionsplikten, men det är fullt tänkbart att framtiden bjuder på det motsatta.
Läs även: Norska kronans fall sätter press på landets småföretag. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.