Frankrike gör en ny storsatsning på kärnkraft och går tillsammans med nio andra EU-länder för att klassa energislaget som grön energi.
Frankrike kräver av EU: "Klassa kärnkraft som grön energi"
Mest läst i kategorin
Flera hedgefonder, som Sprott Asset Management, Light Sky Macro, Anchorage Capital och Tribeca Investment Partners har enligt Financial Times gjort stora satsningar på rå-uran, så kallad yellowcake, då de tror att efterfrågan på materialet kommer att stiga framöver.
Priserna på uran är just nu de högsta de varit sedan 2012, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.
Kärnkraft framhålls av många som ett alternativ till fossila bränslen i den gröna omställningen, framför allt som en baslinje som kompletterar väderberoende energislag som vind- och vattenkraft. Detta får investerarna att tro på en ljus framtid på uranmarknaden.
“Det politiska utfallet av denna energikris kommer att vara en större vilja i väst att förlänga livslängden för den befintliga reaktorflottan”, säger Rob Crayfourd vid CQS New City Investment Managers.
Macron vill satsa på mini-kärnkraftverk
Det finns också sådana tecken. Financial Times rapporterar också att Frankrikes president Emmanuel Macron är på väg att lansera en ny storsatsning på mini-kärnkraftverk, SMR (Small Modular Reactors).
Frankrike leder dessutom en grupp av tio medlemsländer som pressar EU att klassa energislaget som grön energi, skriver Euronews. I ett brev till EU-kommissionen skriver länderna att kärnkraft är en “viktig prisvärd, stabil och oberoende energikälla” som måste vara en del av EU:s gröna omställning med målet att bli klimatneutralt.
“Minska vårt energiberoende”
Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Finland, Ungern, Polen, Slovakien, Slovenien och Rumänien är de övriga EU-länderna som skrivit på brevet som initierats av Frankrike. Kärnkraft står i dag för 26 procent av den el som genereras i EU. Länderna menar att den energikris som plågar bland annat Europa och Kina just nu visar att unionen måste satsa på energioberoende.
“Energiprishöjningarna har också visat hur viktigt det är att minska vårt energiberoende för tredjeländer så snabbt som möjligt”, skriver länderna i brevet.
På den andra sidan i EU:s kärnkraftstrid står Tyskland, som tänkt att stänga ner alla sina reaktorer 2022, tillsammans med Österrike, Danmark, Luxemburg och Spanien, skriver Euronews.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.