Det är något av en perfekt storm för billigare drivmedel just nu. Tre faktorer bäddar för ett rekordlågt diesel- och bensinpris. Priset på oljan är den största.
Oljans ras banar väg för bensinpris under 15 kronor


En kombination av mycket billigare råolja, en starkare krona och sänkta skatter öppnar för ett kraftigt sänkt bensinpris. Nu har oljepriset backat över 20 procent – vilket borde ge ett bensinpris under 15 kronor.
Oljan och oljepriset har haft en minst sagt svettig vecka. För en veckan sen hade den amerikanska WTI-oljan återhämtat sig till omkring 72 dollar per fat. I dag kostar det 57. Dessutom kostar dollarn 9 kronor och 95 öre.
Läs även: USA:s slag mot Kina – 104 procent redan i natt. Dagens PS
Motverkar högre inflation
För gemene svensk innebär den billiga oljan flera fördelar. Lägre drivmedelspriser ger sänkt inflation – det märks både för privatpersoner för tankar men även genom billigare transporter.
Sänkt inflation bidrar i sin tur till att Riksbanken kan bevara en lägre ränta. Det kan snabba på återhämtningen för svensk ekonomi.
Senaste nytt
Krock för oljan när jättarna leder handelskriget
WTI-oljan föll över 3 procent på tisdagen och handlades under 59 dollar per fat – den lägsta nivån på fyra år – efter att president Trump bekräftat att tullarna på kinesiska varor höjs till 104 procent från och med onsdag, rapporterar Trading Economics.
Handelskriget mellan USA och Kina får extra stor betydelse för oljepriset eftersom de båda länderna tar mycket av oljan på marknaden. Risken för sänkt tillväxt i de båda länderna slår därför hårt mot priset.

Det ökar också risken för en global lågkonjunktur, vilket snabbt dämpat marknadens kortvariga optimism om lättnader i vissa tullar, bland annat gentemot Sydkorea.
Trots spekulationer om undantag för vissa länder står Vita huset fast vid sin hårda linje. Pressekreterare Leavitt underströk att tullarna är motiverade av nationella säkerhetsintressen. De uteblivna framstegen i bredare handelssamtal har fått marknaden att omvärdera utsikterna för global efterfrågan på olja.
Ökad produktion med smärtsam timing
Nedgången för oljan förstärktes ytterligare av OPEC+:s planerade produktionsökning i maj och Saudiarabiens prissänkningar.
Faktorer som vanligen kan få oljepriset att öka – som den växande konflikten mellan USA och Iran och minskade oljelager i USA – fnyser marknaden åt i dag, rapporterar Oilprice. Oljan har ändå nått en ny botten när oron för en global lågkonjunktur tilltar.
Läs även: Oljepriset faller ihop som ett korthus. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.