En ny utredning avslöjar hur kinesiska statligt kopplade företag förser Ryssland med kritiska mineraler som gallium, germanium och antimon – råvaror som är avgörande för tillverkningen av drönare, robotar och till och med kärnvapen.
Förbjuder export till väst – kritiska mineraler går istället till Ryssland
Mest läst i kategorin
Trots Kinas officiella förnekanden om inblandning i kriget mot Ukraina, visar dokumentation hur Beijing spelar en nyckelroll i att hålla den ryska krigsmaskinen igång.
Statligt ägda bolag i centrum
Minst ett dussintal kinesiska företag levererar de strategiska mineralerna till Rysslands försvarsindustri. En tredjedel av dessa bolag har direkt koppling till den kinesiska staten, visar en granskning från USA-anknutna Radio Free Europe/Radio Liberty som redovisas av Oilprice.com.
“Om det finns direkt samarbete mellan ett kinesiskt och ett ryskt företag påverkas de inte av västliga sanktioner. De kan fortsätta göra vad de gör sinsemellan”, säger Vladyslav Vlasyuk, sanktionskommissionär för Ukrainas president Zelenskyj.
Läs även: EU:s försvar i kris – det kan vara lösningen. Dagens PS
Senaste nytt
Avgörande för avancerade vapen i Ryssland
De sällsynta mineralerna är kritiska komponenter i modern krigföring. “Utan dessa metaller i mikroprocessorerna skulle en drönare helt enkelt inte kunna flyga”, förklarar Anton Pobuta vid det ukrainska drönartillverkande företaget Lab 418.
Mineralerna används i allt från lasersikte och värmekameror till kärnvapen. Gallium är till exempel nödvändigt för att stabilisera plutonium i atombomber.
Samtidigt som man menar att Ryssland är tagare av dessa eftertraktade kinesiska råvaror, så har Kina förbjudit eller begränsat exporten till väst.
Läs mer: Hämnd för mikrochip – Kina förbjuder export av kritiska metaller. Dagens PS
Kinas strategiska mineraler
• Gallium – används i mikrochips och lasersikte
• Germanium – nödvändigt för mörkerseende och infraröd teknik
• Antimon – viktig komponent i elektronik och ammunition
Japansk koppling till Ryssland avslöjad
Utredningen visar också att ett ryskt dotterbolag till japanska Ferrotec har importerat antimon från Kina och sålt kiselplattor till ryska vapentillverkare, trots att Japan officiellt stödjer sanktionerna mot Ryssland.
Rostec i centrum för vapenproduktionen
En central aktör i handeln är den ryska statsägda vapenproducenten Rostec, som uppger att de står för 80 procent av vapnen som Kreml använder i Ukraina. Bland mottagarna av de kinesiska mineralerna finns flera Rostec-anknutna företag, däribland Germanium JSC och Germanium and Applications.
Särskilt anmärkningsvärt är att Kina, som är världens största producent av dessa mineraler, nyligen förbjöd export av samma ämnen till USA som svar på amerikanska exportrestriktioner. Samtidigt har Beijing säkrat en dominerande position på den ryska marknaden, där de nu är den enda utländska leverantören av gallium och germanium.
“Dessa är element som ingår i alla elektroniska system… och ännu mer i en krigszon, i militära anläggningar, i alla typer av försvarssystem”, förklarar Tetyana Solomakha, senior föreläsare i avionik vid Kiev Aviation Institute.
Läs även: Trump sätter världshandeln i gungning: “Ingen logik”. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.