Dagens PS

"Flytande guld" – därför är rusande priser på olivolja skäl till oro

olivolja
Olivolja har blivit mycket dyrare på senare år. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Det är stor kris i branschen för olivolja. Det är något som borde oroa oss – av fler anledningar än att matkassen blir dyrare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Både konsumenter och industriveteraner är överväldigade över hur mycket priserna på olivolja rusat den senaste tiden, skriver CNBC.

På ett års tid har priset på vätskan som ibland kallas “flytande guld” i branschen nästan fördubblats, och sedan december 2020 har priset ökat hela 654 procent (vilket dock också beror på att priset under november-december 2020 var långt under det normala).

Extremväder i södra Europa

Anledningen är framför allt extremväder i södra Europa de senaste åren. Spanien står för över 40 procent av världens produktion enligt Centre for the Promotion of Imports, och de senaste året har skördarna slagit riktigt fel. I normala fall produceras 1,3 miljoner till 1,5 miljoner ton olivolja i Spanien – 2022/2023 var siffran dock bara 666 666 metriska ton.

Prisrusningen har visserligen saktat ned de senaste veckorna då det kommit välbehövligt regn i södra Europa, men enligt råvaruexperten Kyle Holland på Mintec Analytics är det troligen en tillfällig respit.

“Jag tror att det största problemet är det totala utbudet”, säger han till CNBC.

“Frågan på folks läppar är ja, priserna verkar gå ner just nu, men så småningom kommer folk att behöva börja köpa. Och när du köper mot minskade volymer säger de att om volymerna tappar och alla behöver köpa, så måste priserna upp”.

ANNONS

Senaste nytt

Kriminella slår till

Trots de betydligt högre priserna är det knappast så att de som producerar olivolja tjänar storkovan.

ANNONS

“Vissa spelare vi pratar med som har gjort detta i många år undrar hur de ska fortsätta, för om du förlorar 40%, 50%, 60% av din skörd och du fortfarande har alla insatskostnader och gödselkostnader, skötseln, ogräsrensningen, vattningen … då är frågan ganska kritisk”, säger Kyle Holland på Mintec Analytics.

En annan negativ effekt är ökande kriminalitet. Tillfället gör tjuven, som det heter, och spansk media rapporterar om stora kupper mot olivoljetillverkare där tjuvar kommit undan med tusentals liter olja. I Spaniens matvarubutiker har olivolja nu blivit den mest stulna varan, enligt Financial Times.

“Allt annat snart”

De dyrare priserna på olivolja är en effekt av klimatförändringarna, enligt Helena Bennett, chef för klimatpolicy på den oberoende tankesmedjan Green Alliance UK. Hon säger också att det bara är början på en bredare trend.

“Det händer med andra livsmedelsgrödor också. Olivolja i dag, allt annat snart”, förutspår hon.

Läs även: Olivolja rusar i pris – regnbrist i Spanien (Dagens PS)

Läs även: Hälsosam olivolja – följ dessa tips (Dagens PS)

Läs även: Europeisk liga sprängd – sålde otjänlig olivolja (Dagens PS)

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]