Dagens PS

EU – spara energi enda sättet att pressa gaspriset

elkostnader i EU
Elpriserna har dragit iväg rejält inom EU, men Sverige hamnar ändå långt ner på listan jämfört med andra länder. (Foto: ICIS)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

Samtidigt som EU jobbar hårt med att på olika sätt få ner gaspriset som till exempel pristak, så verkar det enda riktiga sättet att pressa gaspriset vara att spara energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kanske trodde att Sverige betalar mycket för sin el, men det är inget om man jämför med länder som Ungern, Tjeckien och Rumänien som toppar listan på länder där elräkningen utgör högst andel av BNP, med runt 15 procent för de nämnda länderna. För Sveriges del står elen för fem procent av BNP, uppger Reuters.

Använda mindre el

Skenande elkostnader har varit en ständig huvudvärk för EU:s ledare de senaste månaderna, och det är inte ens vinter än. Under torsdagen och fredagen kommer ledarna försöka komma överens om nya pristak, ett nytt handelsriktmärke och att kanske tillsammans ingå i energiallianser. Allt för att pressa elpriserna innan vintern slår till. Frågan är dock om det kommer göra någon riktig skillnad. Det enda som verkligen ser ut att betyda något i sammanhanget är istället om vi skär ner på efterfrågan genom att använda mindre el.

Den milda europeiska hösten har hittills varit bra för att hålla gasberoendet i relativt schack där priserna nu ligger på 118 euro per MWh. Gasproducenter utanför Ryssland pumpar redan på för fullt till EU och det finns inte mycket mer som kan göras på utbudsfronten. Att göra både hem och företag mer energisnåla, och i nuläget lära sig att dra ner på energianvändningen kan i nuläget vara det bästa sättet för EU-länderna att få ner sina elkostnader.

Läs även: Nu kommer nästa våg av elprischocken

Läs även: Värmepannan som sparar tusenlappar: ”Slut överallt”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]