Att ersätta Kina som världens dominant inom koppar må låta bra, men är helt “omöjligt” enligt analysföretaget Wood Mackenzie. Dessutom står det i konflikt med den gröna omställningen.
Ersätta Kinas koppar "omöjligt" enligt experter
Mest läst i kategorin
Länderna i väst, som USA, Kanada, Australien och EU, vill gärna diversifiera sina leveranskedjor för att bli mindre sårbara för geopolitiska risker och mindre beroende av auktoritära regimer.
Det finns förstås goda poänger att göra kring detta, men när det gäller Kina och koppar är det ingen idé att ens försöka – det är helt “omöjligt”, enligt Wood Mackenzie, ett analysföretag med fokus på naturresurser.
“Inget Kina, ingen energiomställning”
Titeln på bolagets nya rapport är “Säkra kopparförsörjningen: Inget Kina, ingen energiomställning”, vilket ju ger en indikation om vad de tycker.
Gällande gruvbrytning av koppar är Kina visserligen en stor spelare, men också en nettoimportör. När det gäller smältning och bearbetning är landet dock helt dominanta, på gränsen till en monopolsituation.
“Hundratals miljarder dollar i ny kopparbearbetnings- och tillverkningskapacitet skulle krävas för att ersätta Kina”, skriver analysföretaget.
De menar att det finns en målkonflikt mellan den gröna omställningen och önskan att göra sig mindre beroende av Kina. De påpekar att världen redan i nuläget går mot ett underskott i kopparproduktionen, nuvarande produktion räcker bara till 80 procent av det beräknade behovet till 2030.
Efterfrågan kan växa med 75 procent
Tittar man ännu längre fram i tiden så förutspår Wood Mackenzie att efterfrågan kan växa med så mycket som 75 procent till 2050 – metallen är kritisk för många saker och särskilt kring den gröna omställningen där koppar används i hushållsapparater, transportutrustning, elektroniska produkter, elnät, byggnadskonstruktion och mycket mer.
Att i det läget försöka ersätta Kinas tillverkning (i stället för att enbart fokusera på expansion) vore oklokt, menar analysbolaget.
“Detta skulle skapa ineffektivitet som skulle resultera i betydligt högre priser på färdiga varor och öka kostnaderna och tidsplanen för energiomställningen”, skriver Wood Mackenzie.
Läs även: Uråldriga metoden som ska rädda Rysslands ekonomi (Dagens PS)
Läs även: Nya kristecken – nu faller råvarorna (Dagens PS)
Läs även: Kina i konflikt med EU: Tar striden till WTO (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.