Dagens PS

Dubbeltrubbel för oljan – kläms mellan Kina och USA

Oljan klämd mellan Trump och Kina
Oljan pressas från två håll och resultatet lär bli ett prisras. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 nov. 2024Publicerad: 13 nov. 2024

De senaste dagarnas prisras för oljan kan vara början på en lång resa nedåt. Låg efterfrågan och hög produktion borgar för ett större ras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Oljan har åkt på punka de senaste dagarna och har tappat över 5 procent i värde på mindre än en vecka. Orsaken är framför allt tvivel på att framtida efterfrågan och en minskad riskpremie när fortsatt eskalering i Mellanöstern känns mer avlägsen.

För tillfället bidrar en tillfällig produktionsminskning från OPEC+ till att hålla oljepriset högre, men i en ny analys har man visat att oljan skulle rasa betydligt – så lågt som 40 dollar per fat – om länderna producerade fullt ut igen.

Läs mer: Det kan utlösa smärtsamt prisras på olja. Dagens PS

Frågan är om de stora oljeprocenterna har något annat väl än att fortsätta hålla igen – även om det också skadar deras viktiga intäkter från oljan.

Press på oljan från två håll

OPEC-länderna har blivit pressade av både Kina och de politiska osäkerheterna som följer med Donald Trumps presidentval, rapporterar Oilprice.com.

Trots att OPEC+ fortsätter att skära ned på produktionen, har efterfrågan varit svagare än förväntat, särskilt i Kina. Landets ekonomiska tillväxt bromsar samtidigt som dess ökning av elfordon har påverkat oljekonsumtionen negativt.

I oktober sänkte OPEC sin globala oljeefterfrågeprognos för 2024 för tredje månaden i rad, och signalerade att deras tidigare optimistiska förväntningar på Kinas oljeefterfrågan inte skulle hålla. Detta har lett till oro om den globala efterfrågan.

Kinas import av råolja har också varit svag, med en sjätte månad av lägre importer jämfört med föregående år. Detta påverkar OPEC:s förmåga att driva upp priserna på oljan.

ANNONS

Trump en ny utmaning

På andra sidan har Trump-administrationen skapat ytterligare osäkerhet. Hans hot om nya tullar, särskilt mot Kina, kan sänka den globala ekonomiska tillväxten och därmed minska efterfrågan på oljan.

Men osäkerheten kring globala handelsrelationer gör att OPEC+ måste vara flexibla i sin produktionspolitik framöver.

Läs även: Tysta steg mot stabilitet i en splittrad region. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]