Dagens PS

Drogkartell för öppet krig i gruva – stulit 3,2 ton guld

ton guld
Poliser vid en illegal gruva i Colombia. (Foto: Fernando Vergara/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 nov. 2024Publicerad: 13 nov. 2024

En kupp där kriminella stjäl 3,2 ton guld – det rör sig inte om Jönssonligan, utan drogkarteller i Colombia. Och kuppen pågår fortfarande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wall Street Journal berättar om ett underjordiskt krig i tunnlar i Buriticá i Colombia, där den kinesiska gruvägaren Zijin Mining Groups inhyrda vakter slåss mot drogkartellen Clan del Golfo om Sydamerikas rikaste guldåder, och det är en strid som gruvbolaget förlorar.

Tidningen beskriver det som ett “svindleri som är så bra att det fortfarande pågår”.

Kartellens soldater tar över gruvtunnlar som illegalt rekryterade gruvarbetare får “möjligheten” att bryta guld i – mot en avgift till kartellen, förstås. Men det kan vara väldigt lukrativt för den som lyckas, gruvarbetarna kan dra in upp mot 5 000 dollar på en månad, lika mycket som en vd-lön i Colombia.

“Lönerna är mycket bra, men du riskerar allt. Du kan bli instängd. Det kan ske ras. Och det är strid varje dag”, säger Erik Dubier, en 22-årig illegal gruvarbetare, till WSJ.

Sedan 2019 har minst 18 illegala gruvarbetare dött i gruvan i Buriticá. Två vakter dödades och flera skadades under fjolåret.

3,2 ton guld borta

Scenerna i reportaget påminner om Första världskriget, eller slagfältet i Ukraina. Arméer av soldater som slåss under jord, med tunnlar som stormas och därmed byter ägare, för att sedan byta tillbaka igen efter en ny stormning. Just nu är det kartellen som har övertaget, och kontroll över runt 60 procent av gruvans tunnlar.

Än så länge säger sig gruvägaren Zijin Mining Group ha förlorat över 3,2 ton guld på grund av illegal gruvbrytning, till ett värde av över 2 miljarder svenska kronor. Kraftigt stigande guldpriser har knappast sänkt incitamenten för de kriminella gängen.

Företaget köpte gruvan 2020 från det kanadensiska bolaget Continental Gold för 1 miljard dollar. Leizhong Li, företagets vd, säger till WSJ att våldsamma intrång sedan dess har blivit ett dagligt hot – och de får inte hjälp från regeringen.

ANNONS

“Vi försökte prata med staten hela förra året men såg inte mycket vilja”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Stämt staten på 4,7 miljarder

Bolaget har stämt Colombia på 430 miljoner dollar, motsvarande 4,7 miljarder kronor, då de menar att staten inte gör tillräckligt för att stoppa stölden.

Regeringen slår dock ifrån sig – det kinesiska bolaget visste vad de köpte redan från början och problemet är inte nytt, enligt myndigheterna. Daniela Gómez, vice försvarsminister, säger att Colombia inte har kapacitet att köra ut de illegala gruvarbetarna från den “underjordiska operationsscenen.”

“De krav som företaget ställer är inte realistiska”, säger hon till Wall Street Journal.

Läs även: En gruva, två världar: Serbien slits mellan väst och öst (Dagens PS)

Läs även: Guldbolagets vd greps i Mali – då dyker aktien (Dagens PS)

Läs även: Guldpriset faller brant – tappat höstens uppgång (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS