Handel med Kina och Indien har hållit den ryska olje- och gasexporten vid liv – levererad med den omtalade skuggflottan som används för att ducka sanktioner från väst.
Dit går leveranserna från den ryska skuggflottan
Mest läst i kategorin
Många länder i Europa har helt slutat importera olja och gas från Ryssland, även om vissa fått fortsätta genom ett undantag för länderna som var mest beroende av de sanktionerade råvarorna. Men trots detta har Rysslands export kunnat fortsätta i stor skala.
Exporten av olja och gas är extremt viktig för Rysslands ekonomi. Genom att upprätta skuggflottan har landets naturresurser fortsatt flöda till bland annat Kina och Indien, rapporterar Oilprice.com.
Vad är skuggflottan?
Skuggflottan består av en samling åldrande och ofta dåligt skötta fartyg med oklara ägare och avsaknade försäkringar, rapporterar Zero Hedge. I takt med att EU och USA identifierar och sanktionerar fartygen så fortsätter Ryssland att köpa till nya – och trots hårdare regler så har skuggflottan vuxit.
De oförsäkrade och slitna fartygen bär miljöfarliga laster och har vid flera tillfällen rapporterats som ett hot mot Sverige – risken för utsläpp och farliga förlisningar är stor när skuggflottan passerar genom Östersjön.
Möjliggör storskalig handel med Kina och Indien
2023 blev oljeexporten från Ryssland till Indien 18 gånger högre än 2021. Under samma period växte exporten med omkring 30 procent till Kina. Sammantaget tar de två länderna emot omkring 80 procent av den ryska oljeexporten.
Förklaringen till att Indien tar en så stor volym, 82 miljoner ton olja 2023, är att landet stora raffinaderier är ett växande nav i den globala oljeindustrin. En indisk industri som numera eldas på rejält av skuggflottans leveranser.
De stärkte handelsrelationerna är en direkt konsekvens av västs sanktioner, som tvingat fram den ryska skuggflottan, menar BRICS-länderna själva i en rapport som Oilprice.com citerar. BRICS-länderna träffas under veckan i ett stort möte i Kazan.
Brics består i nuläget av nio medlemsländer: Egypten, Etiopien, Iran, Förenade Arabemiraten, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Tillsammans står de för 28 procent av världens ekonomi, enligt Utrikespolitiska institutet.
Läs även: Ryssland håller takten med hjälp av nya vänner. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.