Dagens PS

Den gröna revolutionen gör världen farligare

2000-talets omställning till grön energi kommer skapa konflikter i världen precis som omställningen till kol och till olja gjorde på 1800- och 1900-talet
2000-talets omställning till grön energi kommer skapa konflikter i världen precis som omställningen till kol och till olja gjorde på 1800- och 1900-talet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022

Förändrade mönster i energiförbrukning har skapat internationella konflikter sedan den industriella revolutionen och den gröna omställningen är inget undantag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Tillgång till resurser som kol och olja har sedan början av 1800-talet drivit ekonomiskt välstånd och militär makt, på många sätt är kampen om energi historien om modern geopolitik, det skriver Bloomberg.

Energi är vår civilisations livsnerv och världen är på väg in i en rörig period med rivalitet om källor till förnybar energi som kommer intensifieras även när konflikter om olja och andra fossila bränslen fortfarande pågår.

Kolet och oljan

På 1800-talet var det kolet som var störst, vilket gjorde att de stora imperierna sökte sig till kolonier med stora kolreserver och drabbade samman över kontrollen. På 1900-talet ersattes kolet av olja och oljeproducerande regioner, från Mellanöstern till Kaukasus och Nederländska Ostindien blev strategiskt viktiga platser.

Nu kräver USA.s president Joe Biden och hans administration en grön revolution, men energiövergångar sker inte snabbt och rent så det kommer inte gå fort. Äldre anläggningar för kraftgenerering finns vanligtvis kvar även när nyare anläggningar skapas.

Konflikt om förnybara resurser

Den energikris som skapats på grund av kriget i Ukraina påminner oss om att det globala beroendet av olja inte kommer försvinna i första taget, det kommer inte heller strävan att få inflytande över de regioner som producerar olja.

Eftersom USA vill ut ur Mellanöstern och des främsta stormaktsutmanare, Kina, vill in, kan man räkna med att området kommer bli mer omtvistat. Samtidigt har konflikten om förnybara energiresurser bara börjat. Solpaneler och vindkraftverk byggs av råvaror som aluminium, koppar, silver, kisel, med mera.

Kobolt, litium och mangan är viktiga komponenter i batterier till elbilar och i ett fragmenterande internationellt system kommer konkurrensen om de här resurserna driva 2000-talets ekonomi. I resursrika länder kommer världens stormakter ha intresse för politisk stabilitet och försöka säkerställa säkerheten i sina försörjningskedjor samtidigt som de försöker skada konkurrenters säkerhet.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: EU ersätter rysk gas med grön energi – tjänar 120 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]