Dagens PS

Därför letar många efter mineraler i Sverige

metaller
Många vill leta efter sällsynta jordartsmetaller i Sverige – dessa metaller finns i bland annat våra smarta telefoner (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 08 maj 2023Publicerad: 08 maj 2023

Allt fler ansöker om att få leta efter mineraler i Sverige – och framför allt riktar många in sig på en speciell typ av metaller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet ansökningar om att få leta efter mineraler i Sverige har ökat kraftigt i år.

Flera prospekteringsbolag vill hitta sällsynta jordartsmetaller i landet, rapporterar Ekot.

Populärt med sällsynta jordartsmetaller

Ansökningarna gäller flera olika metaller:

“Det är de vanliga mineralerna, koppar, guld, silver, bly, zink och järn”, säger Anders Jakobsson vid Bergsstaten, till Ekot.

“Vi har också sett en stor ökning av de sällsynta jordartsmetallerna, de finns med i var och varannan ansökan som kommer in just nu”, fortsätter han.

ANNONS

Senaste nytt

Används till mobiler och bildskärmar

De sällsynta jordartsmetallerna är en förutsättning för många av funktionerna i våra smarta mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Behovet av dessa metaller har ökat kraftigt de senaste tjugo åren, i och med att efterfrågan på grön och smart teknik blivit högre.

ANNONS

Trots sitt namn är dessa mineraler inte sällsynta, skriver Naturskyddsföreningen. För närvarande finns dessa jordartsmetaller på minst 800 platser i världen.

EU vill minska beroendet från Kina

Att så många prospekteringsbolag just nu riktar in sig på dessa jordartsmetaller, kan bero på EU, enligt Anders Jacobsson på Bergsstaten.

På EU-nivå är de sällsynta jordartsmetallerna en viktig fråga.

Prosepekteringsbolagen har fått uppfattningen att EU vill minska beroendet från Kina, där den största delen av världens produktion av sällsynta jordartsmetaller i dagsläget sker.

Många ansöker om tillstånd

Förra året var ett riktigt bottenår för prospektering i Sverige – endast 104 ansökningar om undersökningstillstånd kom in till Bergsstaten. Detta var den lägsta siffran under hela 2000-talet.

Desto fler ansökningar ser det ut att komma in i år. Fram till i början av maj hade 106 ansökningar om undersökningstillstånd kommit in till myndigheten.

Ökningen väntas fortsätta under resten av året.

ANNONS

“Det kommer att fortsätta året ut, men i vilken utsträckning eller omfattning kan jag inte svara på i dag”, säger Anders Jacobsson..

Läs även: Statsgeologen: ”Sverige har ännu mer sällsynta metaller”

Läs även: EU vill se snabbare gruvtillstånd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]