Den kommande festsäsongen i Indien är en av orsakerna till att guldpriset just nu rusar, rapporterar Financial Times.
Dags för fest i Indien – då rusar guldpriset
Mest läst i kategorin
Indiens guldimport ökade 221,4 procent i augusti till 10,06 miljarder dollar, motsvarande över 100 miljarder kronor. Detta enligt data från Indiens handelsministerium. I juli var guldimporten på 3,13 miljarder dollar.
Anledningen till det är att de religiösa högtiderna Navratri, Dussehra och Diwali närmar sig där guld spelar en viktig roll i kulturella och religiösa ceremonier. Indier tenderar också att köpa guld som en symbol för sitt eget välstånd, och det är dessutom en populär gåva.
Förändrade tullar
Men den höga tillväxten i importen handlar också om förändrade tullsatser.
“Ökningen av guldexporten bör ses i kontexten av en tullsänkning och inte bara ur ett importperspektiv. Sänkningen av importtullarna från 15 procent till 6 procent är en nyckelfaktor som driver denna ökning av exporten”, säger Sunil Barthwal, Indiens handelsminister, enligt sajten Livemint.
För Indiens juvelerare har det inneburit fulla butiker den senaste tiden, “efterfrågan har varit fantastisk”, säger Ram Raimalani, direktör på MK Sons Fine Jewels i Mumbai till Financial Times.
De stigande priserna är inte problem för hans kunder, säger han.
“Indier är lyckligast när priserna går högt eftersom de redan äger så mycket guld. Det är som en investering”, säger han.
Flera faktorer driver upp guldpriset
Sänkningen av guldtullarna var den högsta någonsin, och nu är tullarna på sin lägsta nivå sedan 2013.
Det globala guldpriset fortsätter att stiga, och ligger på fredagen strax över 2 600 dollar per uns. Enligt Financial Times finns flera orsaker till det, där festsäsongen i Indien är en av dem, tillsammans med räntesäkningar i USA och att centralbanker världen över ökar sina guldreserver.
Läs även: Analytikern förutspår: Guldläge – för guld (Dagens PS)
Läs även: Indiens centralbank: Tillväxt på 8 procent “hållbart” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.