Dagens PS

Chile ska förstatliga sin litiumindustri

Chiles president Gabriel Boric har meddelat att han ska förstatliga landets litiumindustri
Chiles president Gabriel Boric har meddelat att han ska förstatliga landets litiumindustri. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Chile, som är världens största tillverkare av litium, planerar att förstatliga sin litiumindustri för att stärka landets ekonomi och skydda miljön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen meddelade Chiles president Gabriel Boric att han ska förstatliga landets litiumindustri, det rapporterar Reuters.

Ny utmaning för elbilstillverkare

Kontrollen över landets enorma litiumverksamhet i industrijättar som Albemarle och SQM ska med tiden överföras till ett separat statligt bolag.

Litium är en nödvändig metall i elbilsbatterier och Chile har världens största litiumreserver, förändringen utgör en ny utmaning för elbilstillverkare som försöker säkra tillgången till batterimaterial då fler länder försöker skydda sina naturresurser.

Förra året förstatligade Mexiko sina litiumfyndigheter och år 2020 förbjöd Indonesien export av nickelmalm, som behövs i nickelbatterier.

ANNONS

Senaste nytt

Ska inte säga upp befintliga kontrakt

“Det här är den bästa chansen vi har att gå över till en hållbar och utvecklad ekonomi. Vi har inte råd att slösa bort det”, sade Gabriel Boric i ett tal som sändes i tv över hela Chile, skriver Reuters.

Han sade att litiumkontrakt i framtiden endast ska utfärdas som offentlig-privata partnerskap med statlig kontroll.

Gabriel Boric sade att Chiles regering inte ska säga upp befintliga kontrakt men hoppas att bolag ska vara öppna för statligt deltagande även innan befintliga kontrakt löper ut.

ANNONS

Han namngav inte världens största och näst största litiumproducenter, Albemarle respektive SQM, vars kontrakt löper ut 2043 och 2030.

Ingen förändring i litiumpriserna

Albemarle och SQM levererar båda litium till Tesla, LG Energy Solutions och till andra elbilstillverkare.

Enligt Albemarle kommer inte presidentens tillkännagivande ha någon väsentlig inverkan på deras verksamhet.

Det chilenska tillkännagivandet utlöste inte någon förändring i litiumpriserna. Sedan en topp i november har priserna sjunkit med 70 procent, på grund av lägre efterfrågan från världens största bilmarknad, Kina.

Vid 07:18 på fredagen föll de mest omsatta litiumkarbonatterminerna på Wuxi Stainless Steel Exchange i Kina med 3,4 procent.

Förändra framtida investeringar

“När, eller om, batteritillverkare förnyar sina kontrakt med litiumföretag i Chile, kommer kontraktsvillkoren sannolikt bli svårare än vad de varit tidigare när det inte fanns någon statlig inblandning”, säger Cho Hyunryul, analytiker på Samsung Securities till Reuters.

Analytiker menar att det är troligt att förändringen kommer stimulera en förändring i framtida investeringar i litium.

ANNONS

“Politisk stabilitet är mycket viktigt för alla gruvprojekt … Gruvvänliga jurisdiktioner som Australien skulle vara platser där ökande medel investeras”, säger Harsh Bardia till Reuters.

Han är analytiker på National Australia Banks privata förmögenhetsarm JBWere.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Iran har upptäckt “det vita guldet” – kan rädda ekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]