Trots att Ryssland förra året drabbades av tuffa sanktioner lyckades de öka sin oljeproduktion, landets råolje- och kondensatproduktion ökade med 2 procent.
BP: "Rysk oljeproduktion faller 42 procent till 2035"
Ryssland lyckades öka sin oljeproduktion främst genom att erbjuda stora rabatter till köpare som Kina och Indien, det rapporterar Oilprice.com.
Kommer drabbas hårt på sikt
Bloombergs oljestrateg Julian Lee har rapporterat att de två länderna fått köpa olja av Ryssland för ett pris som låg 40 procent under priset på Brentolja.
BP har förutspått att Rysslands produktion troligtvis kommer drabbas hårt på lång sikt med en produktion som kommer minska med 25–42 procent till 2035.
Enligt BP kan Rysslands oljeproduktion minska från 12 miljoner fat om dagen år 2019, till mellan 7 och 9 miljoner fat om dagen 2035.
Efterfrågan på olja kommer öka
BP tror att Opec kommer bli ännu mer dominerande och att kartellens andel av den globala produktionen kommer öka till mellan 45 och 65 procent år 2050, från drygt 30 procent i dag.
Enligt BP kommer efterfrågan på olja sannolikt öka under de kommande tio åren, för att sedan minska till mellan 70 och 80 miljoner fat per dag år 2050.
Dieselexporten ökade i januari
Bloomberg har tidigare rapporterat att Ryssland ökade sin dieselexport kraftigt innan EU:s sanktioner trädde i kraft i februari.
I januari ökade bränsletransporterna från Rysslands hamnar i Östersjön och Svarta havet till 2,68 miljoner ton, vilket är en ökning med 8 procent från december.
Exporten av Ural-olja sjunker
Sedan den 5 februari förbjuder EU import av ryska oljeprodukter och i december trädde unionens förbud mot rysk råolja i kraft.
Enligt beräkningar av Reuters väntas Rysslands export av Ural-råolja från Östersjöhamnarna sjunka till cirka 5 miljoner ton, från 6 miljoner ton i november, vissa har spått att den sjunker till 4,7 miljoner ton.
Det pristak på 60 dollar per fat, cirka 634 kronor, som införts av EU, G7–länderna och Australien, förbjuder försäkrings- och återförsäkringsbolag att hantera laster med rysk råolja som säljs för mer än det.
Enligt handlare som talat med Reuters kämpar Ryssland med att dirigera om sin Ural-export till andra marknader, som Kina och Indien, det skriver Oilprice.com.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Analytiker: Sanktioner mot rysk råolja har misslyckats
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.