Dagens PS

Billig olja tvingar fram långvarig sänkning av oljeproduktionen

Opec-länderna och oljan
Olja är för billigt och OPEC+-länderna ska hålla tillbaka produktionen för att driva upp priserna. (Kollage: Canva / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 dec. 2024Publicerad: 05 dec. 2024

Priset på olja är fortsatt lågt – trots krig i både Ukraina och Mellanöstern. OPEC+ har bestämt sig för att agera, men hur länge har de råd att ligga lågt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

OPEC+ står inför nya utmaningar på en föränderlig oljemarknad och har beslutat att skjuta upp planerade produktionsökningar igen för att möta prispressen och den minskade efterfrågan.

Vad betyder detta för den globala energimarknaden och vilken roll spelar olja när förnybara energikällor växer?

Priserna på olja har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna, vilket har tvingat OPEC+ att omvärdera sina produktionsplaner. Denna situation påverkar produktionsnivåerna framöver och kan ha långtgående konsekvenser för hela energimarknaden.

Långsiktiga utmaningar för olja

Enligt OilPrice kan OPEC+ tvingas till långvariga produktionsminskningar för att stabilisera marknaden och pressa upp priset på olja. Detta är en direkt reaktion på den fortsatt låga efterfrågan som präglat marknaden under det senaste året.

Med det globala ekonomiska läget i åtanke ser det ut som att efterfrågan på olja kanske inte återhämtar sig så snabbt som många hoppats.

Analytiker menar att detta kan leda till en utdragen period av låga produktionsnivåer, vilket påverkar både OPEC-länderna och den globala energimarknaden. Minskad produktion kan också hämma investeringar i oljeinfrastruktur och hota energisäkerheten i flera regioner.

OPEC+ skjuter upp produktionsökningarna

CNBC rapporterar att OPEC-medlemmar återigen har skjutit upp den planerade ökningen av oljeproduktionen, den här gången fram till april 2025. Beslutet syftar till att undvika ytterligare prisfall i ett redan svagt marknadsklimat.

ANNONS

Genom att minska utbudet försöker OPEC+ stabilisera oljepriserna, men detta beslut är inte utan konsekvenser. Flera medlemsländer står inför ekonomiska svårigheter och är beroende av oljeintäkter för att finansiera sina budgetar. För dessa länder kan det bli en stor utmaning att hantera de minskade intäkterna under en längre period.

Läs även: Experten har hopp om svenska kronan. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]