Dagens PS

Ökat krigshot pressar upp oljepriset

Oljepriset
Oljepriset ökar när Biden meddelar nyheter som troligen leder till en upptrappning i Ukraina. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

På måndagen ökar oljepriset kraftigt på grund av den så kallade krigspremien. Joe Biden öppnar för att Ukraina ska få slå mot mål långt inne i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

Veckorna efter valet i USA har inneburit i en prispress på oljan. Donald Trump förknippas både med en ökad tillgång och en minskad efterfrågan på olja. Man på måndagen vände priset igen tack vare den sittande presidenten i USA, Joe Biden.

Priset på nordsjöolja ökade 3 procent på måndagen och kostar åter igen över 73 dollar per fat.

Bidens sista drag
Ett av de sista besluten från Joe Biden har fått oljepriset att öka igen. (Kollage: Canva / AP / TT)

Krigspremie driver upp oljepriset

Krigspremien är tillbaka på oljemarknaden och driver oljepriset uppåt. Detta efter rapporter om att Biden-administrationen gett Ukraina grönt ljus att använda amerikanska långdistansmissiler för attacker mot ryskt territorium, rapporterar Oilprice.com.

Läs även: Därför rasar guldpriset efter ett års uppgång. Dagens PS

Reuters rapporterade nyheten på söndagen, med hänvisning till källor inom Biden-administrationen.

Enligt uppgifterna planerar den ukrainska regeringen att utnyttja detta beslut inom några dagar. Ryssland har flera gånger varnat för att sådana drag från Washington skulle innebära en betydande eskalation av konflikten.

“Om Biden tillåter Ukraina att attackera ryska styrkor runt Kursk med långdistansmissiler, kan detta återigen ge oljemarknaden en geopolitisk uppgång,” säger Tony Sycamore, analytiker på IG, till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Risk för eskalering

Samtidigt steg oljepriserna tidigare idag. Om Ukraina genomför attackerna på ryskt territorium förväntas detta leda till vedergällning, vilket sannolikt driver priserna ännu högre.

Å andra sidan oroar sig marknaden över ökade leveranser från USA och OPEC+, enligt Yeap Jun Rong, marknadsstrateg på IG Asia. “Det finns inte många positiva katalysatorer för att stödja oljepriserna just nu,” sa han till Bloomberg.

Saul Kavonic påpekade till Reuters att “Hittills har det varit liten påverkan på rysk oljeexport, men om Ukraina riktar sig mot fler oljeinfrastrukturer kan det få oljepriset att öka mer.”

Förra veckan föll oljepriserna med 3 procent efter att både OPEC och IEA signalerat fortsatt svag efterfrågan och möjligheten av ett utbudsöverskott. Nu är priset tillbaka på förra veckans högre nivåer.

Läs även: Protester mot Europas största gruva: “Allt kan vara borta”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]