Importen av rysk gas ökar i Belgien – då vädjar landet om att EU ska gripa in och stoppa dem från beroendet.
Belgien: Vi är beroende av rysk gas – hjälp oss!
Mest läst i kategorin
“Vi har tittat på det här Vi har rysk gas som kommer in i Belgien. Jag har tittat under varje sten och gaslagstiftningen kommer inte att hjälpa. Vi behöver en europeisk strategi”, säger Tinne Van der Straeten, Belgiens energiminister, enligt Financial Times.
Hon säger att de EU-regler som infördes i december i fjol inte är tillräckliga för att företagen juridiskt ska kunna bryta avtal om gasimport i flytande form (LNG) till hamnar som Zeebrugge, som är en knytpunkt för det europeiska LNG-systemet.
Avtal om rysk gas skrevs före kriget
Belgien var Europas näst största importör av LNG i fjol, efter Spanien. Avtal på flytande gas löper ofta på ett decennium eller mer, så många av de rådande avtalen om rysk gas kom till före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.
Även Nederländernas minister för klimat och grön tillväxt, Sophie Hermans, har sagt att hon ska ta upp saken på ett ministermöte med EU. Rotterdams hamn hade i sommaren 2024 dubbelt så många gastankers från Ryssland som anlöpte som sommaren 2022.
Ett tankfartyg av standardstorlek bär vanligtvis motsvarande cirka 70 000 till 80 000 ton gas, enligt FT.
“Finns inga andra alternativ”
Även den nederländska ministern menar att frågan måste hanteras på EU-nivå.
“Det finns inga andra alternativ där vi kan säga upp privata kontrakt utan att en sanktionsregel från Europeiska kommissionen tillämpas”, säger hon enligt Financial Times.
Trots tryck från LNG-importörer som Belgien och Nederländerna är sannolikheten låg om att EU kommer att nå ett konsensus kring den ryska gasen. Länder som Ungern har regelbundet motsatt sig att vidta ytterligare åtgärder för att minska ryska fossila bränslen.
Läs även: Ryssland gör det igen: Ny skuggflotta – för gas (Dagens PS)
Läs även: Nynäshamn tar emot rysk gas – trots köpstopp (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.