Den näringsrika bananen är världens mest exporterade frukt, men den hotas av klimatförändringarna som förvärrar effekten av sjukdomar. Det kommer göra att bananer blir dyrare.
Bananerna hänger löst – kommer bli dyrare
Storbritannien importerar cirka 5 miljarder bananer om året, där var det förra veckan brist på bananer i flera stormarknader på grund av att havsstormar försenade leveranser, det rapporterar BBC.
Påverkar många
Enligt Naturskyddsföreningen äter vi svenskar i genomsnitt drygt 100 bananer per person och år, det innebär att vi importerar drygt 1 miljard bananer om året.
Svensk mat- och miljöinformation skriver att Sverige är det land som konsumerar mest bananer per person, av de länder som inte odlar bananer.
Bananförråd kan klara av kortsiktiga väderhändelser, men experter oroas över de växande hoten från klimatförändringarna som ger en varmare värld och sjukdomar som sprider sig.
World Banana Forum
“Jag tror att klimatförändringarna verkligen är ett enormt hot mot banansektorn”, säger Pascal Liu från World Banana Forum, till BBC.
World Banana Forum är en FN-paraplyorganisation som samlar industrins intressenter, som återförsäljare, producentländer, exportörer och forskningsinstitutioner.
Forumet träffas i dag, tisdag, i Italiens huvudstad Rom, för att diskutera de utmaningar världens bananer står inför.
Bland de frågor bananindustrin kommer diskutera vid mötet är den kritiska frågan om hållbarhet, konsumenter söker allt mer råvaror som har producerats på ett hållbart sätt.
För bananodlare innebär det att de, förutom att göra produktionen grönare, också måste betala för att oberoende granskare ska intyga att deras frukt är hållbar.
Det är enligt Pascal Liu bra eftersom det hjälper producenter att göra sina produktionssystem mer hållbara, men det är även kostsamt för dem, det är kostnader som till slut hamnar hos konsumenten.
Temperaturkänslig frukt
Produktionen av bananer påverkas inte bara av hårt väder, bananer är känsliga för temperaturhöjningar som på vissa platser helt kan utplåna bananplantorna.
Det största omedelbara hotet är dock kanske det att stigande temperaturer bidrar till att sprida sjukdomar, svampinfektionen Fusarium Wilt TR4 är den som orsakar mest oro.
Svampinfektionen har flyttat från Australien och Asien till Afrika och nu även till Sydamerika.
När en bananodling har infekterats dör alla bananplantor och enligt experter är det extremt svårt att bli av med sjukdomen.
Svampen som orsakar infektionen har dessutom muterat så att den kan infektera banansorten Cavendish, världens favorit bland bananer.
“Vi vet att sporerna i denna Fusarium Wilt är extremt resistenta, och de kan spridas genom översvämningar, de kan spridas av starka vindar. Så, den här typen av fenomen kommer att sprida sjukdomen mycket snabbare än om du hade mer normala vädermönster”, säger Pascal Liu till BBC.
Stigande kostnader
Bananproducenter pressas också av stigande kostnader för gödningsmedel, energi och transporter, samt problem att hitta tillräckligt med arbetskraft.
Allt det här gör att priset på bananer sannolikt kommer stiga.
“Det kommer att bli en del prishöjningar, verkligen. Om det inte blir en stor ökning av utbudet, räknar jag med att bananpriserna kommer att förbli relativt höga under de kommande åren”, säger Pascal Liu till BBC.
Läs mer: Rekorddyr kakao blir ännu dyrare Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.