Forskare experimenterar med att använda bakterier för att extrahera sällsynta metaller som litium, kobolt och nickel ur gamla batterier.
Bakterier för att återvinna gamla batterier
Mest läst i kategorin
“Bakterier är underbara, små galna saker som kan utföra några konstiga och underbara processer. Vissa bakterier kan till exempel syntetisera nanopartiklar av metaller. Vi tror att de gör detta som en avgiftningsprocess. I princip låser de sig på metallatomer och sedan spottar de ut dem som nanopartiklar så att de inte förgiftas av dem”, säger professor Louise Horsfall, ordförande för departementet för hållbar bioteknik på University of Edinburgh, som är ledande inom fältet, till The Guardian.
Det är metaller som är avgörande för att tillverka elbilar och annan grön teknik.
“Om vi ska avsluta vårt beroende av petrokemikalier och förlita oss på elektricitet för vår uppvärmning, transport och kraft, då kommer vi att bli mer och mer beroende av metaller. Alla dessa solceller, drönare, 3D-skrivare, vätebränsleceller, vindturbiner och motorer för elbilar kräver metaller – många av dem sällsynta – som är nyckeln till att de ska fungera”, säger professor Louise Horsfall.
“Begränsad mängd metaller”
Hittills har professor Horsfalls team lyckats att extrahera metallerna mangan, nickel och litium med en typ av bakterie och kobolt samt nickel med en annan typ av bakterie från gamla batterier.
“Det finns bara en begränsad mängd av dessa metaller på jorden och vi har inte längre råd att slänga dem så avfall som vi gör nu. Vi behöver ny återvinningsteknik om vi vill göra något åt den globala uppvärmningen”, säger professor Louise Horsfall.
Bakterier ska ge nya batterier
Än så länge har de arbetat med naturligt förekommande bakterier. Nästa steg är att genetiskt modifiera bakterierna för att bli effektivare och kunna processa mer metall, samt att lösa vissa problem som fortfarande kvarstår.
“Vi måste till exempel kunna utvinna kobolt och nickel separat, vilket vi inte kan göra för närvarande.”
De ska också demonstrera att de metaller de extraherat med hjälp av bakterier ur batterier kan användas till att tillverka nya batterier – ett viktigt steg i utvecklingen av en cirkulär grön ekonomi, poängterar professorn.
Läs även: Elbilsbatterier: Hur säkra är de egentligen? (Dagens PS)
Läs även: Revolutionerande bilbatteriet – håller i 50 år (Dagens PS)
Läs även: Jakten på det perfekta batteriet till elbilen (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.